Αντιπολίτευση Σκοπίων: Δεν συμμετέχουμε σε καμία εκλογική διαδικασία


Ιούνιος 11, 2014.

Σκόπια.

«Κανένα κόμμα, που δεν έχει κερδίσει το εκλογικό όριο,  στις κοινοβουλευτικές εκλογές των έξι περιφερειών, δεν έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί την αντιπολίτευση. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παραλογισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Σλόμποντνα Ευρώπα.


Ο αρχηγός του SDSM,  αναφέρθηκε στην πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος- VMRO-DPMNE, να διεξάγει εκ νέου εκλογές σε εκλογικές περιφέρειες που είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα το Σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο παραιτήθηκε και δεν συμμετέχει στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, η αντιπολίτευση εμμένει στη θέση της και δεν θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο.

Ο Ζάεφ, δήλωσε ακόμη, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε «μερικές εκλογές» (ορισμένων εκλογικών περιφερειών), προκειμένου να καλυφθούν οι κενές έδρες του Κοινοβουλίου.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Δεν υπάρχει καμία νομική βάση για την διοργάνωση «μερικών εκλογών» (και όχι γενικών) για την ανάδειξη ορισμένων εδρών. Με τον τρόπο αυτόν παραβιάζεται το Σύνταγμα, που προβλέπει μία ψήφο για έναν πολίτη. Σε μια τέτοια περίπτωση (που αναφέρει το κυβερνών κόμμα του Γκρούεφσκι) ορισμένοι πολίτες θα ψηφίσουν για τις ίδιες εκλογές δύο φορές.

Δεύτερον,  ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει αύξηση βουλευτών κατά 20 νέες έδρες. Και δεν μπορεί να υπάρξει επιπλέον έδρες των ήδη υπαρχόντων», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό Φόκους.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr