Ουκρανία: «Μυστικός συμβιβασμός του Ποροσένκο με το Κρεμλίνο;»

 Έχει προετοιμάσει ο Ποροσένκο ένα μυστικό συμβιβασμό με το Κρεμλίνο, γράφει το δημοσίευμα


Ιούνιος 7, 2014.

Ο Πέτρο Ποροσένκο –χθες- στη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία του, θα παρουσιάσει  ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποκατάσταση της ειρήνης στη λεκάνη Ντονέτς, η οποία θα περιλαμβάνει την αποκέντρωση βάσει του πολωνικού μοντέλου και την καθιέρωση μεγάλης κλίμακας αμνηστίας, γράφει το ουκρανικό δημοσίευμα που αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις.


Ωστόσο, οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά, ότι  το ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας μπορεί να διευθετηθεί μόνο σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των σχέσεων Ουκρανίας – Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα η δημιουργία αυτών των σχέσεων πρέπει να γίνει «χωρίς να θυσιαστεί η κυριαρχία».

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν ακόμη πολλές επιλογές και πιθανές ενέργειες. Υπάρχουν, βέβαια, οι προϋποθέσεις του Κρεμλίνου.

Τι θα ζητήσει το Κρεμλίνο από την Ουκρανία, σε αντάλλαγμα της ανάκλησης της υποστήριξης προς τη Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ;

Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό αναλυτή Σεργκέι Μάρκοφ, οι συνθήκες τους τελευταίους μήνες δεν έχουν αλλάξει πολύ:

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις. Θα πρέπει να διακοπεί η χρήση των ένοπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιχειρηθούν επεμβάσεις. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνει συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας με τον πληθυσμό που ομιλεί ουκρανικά, την ισότητα της ρωσικής με την ουκρανική γλώσσα, την ομοσπονδοποίηση, ώστε να επιτρέψει τους πολίτες να εκλέξουν τους περιφερειακούς ηγέτες τους και, φυσικά, το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας (δηλαδή, η μη ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ). 

Ωστόσο, ο Ποροσένκο, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα προχωρήσει χωρίς να ρωτήσει την Ουάσιγκτον για το καθεστώς της ανατολικής Ουκρανίας και ενδεχομένως οι επιχειρήσεις  των ενόπλων δυνάμεων να συνεχιστούν μέχρι τον Νοέμβριο, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, στις οποίες ο Ομπάμα πρέπει να δείξει ότι είναι ένας ισχυρός ηγέτης».
   
 Όσον αφορά το τι θα πράξει η Ρωσία μέχρι τον Νοέμβριο ο πολιτικός αναλυτής θα τονίσει:

«Η απάντηση της Ρωσίας μπορεί να είναι η ενίσχυση του οπλοστασίου των ανταρτών, προκειμένου να προφυλάσσονται από αεροπορικές επιδρομές καθώς και η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πάνω από την Ντομπάς».

Όσον αφορά την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων, ο Μάρκοφ, επεσήμανε ότι αυτή είναι η τελευταία επιλογή και θα δράσει όταν διαπιστώσει ότι γίνεται «γενοκτονία στον πληθυσμό».

Στα προσχέδια των συζητήσεων ρίχνονται πολλά χαρτιά όπως είναι το «διπλό καθεστώς στην Κριμαία», η «ουδετερότητα της Ουκρανίας» και η «Ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας» που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη δυτική Ουκρανία.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr