Ισραήλ: Πέντε χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε απεργία πείνας


Ιούνιος 11, 2014.

Πέντε χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε άρνηση τροφής, ενάντια στις λεγόμενες «διοικητικές συλλήψεις».


Σύμφωνα με το Κέντρο Παλαιστινιακής Πληροφόρησης η απόφαση αυτή έχει ληφθεί  από τους κρατούμενους και ανακοινώθηκε στον  δικηγόρο και εκπρόσωπο του Κέντρου,  Γιαουάντ Μπουλίς, που επισκέφθηκε τις φυλακές ‘Galboa’.

Σύμφωνα με αυτόν, η καθολική απεργία πείνας δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα,  η «διοικητική σύλληψη και κράτηση» εφαρμόζεται μόνο στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και το Ισραήλ ακολουθεί δικές του πρακτικές που δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τη διεθνή πρακτική.
Έτσι, συλλαμβάνονται άτομα και βρίσκονται στη φυλακή επ’ αόριστον, χωρίς κατηγορία. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι κρατούμενοι ρίχνονται σε μπουντρούμια επί χρόνια.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ανακοίνωσαν μια μαζική απεργία πείνας από τις αρχές του Μαΐου, έκτοτε περίπου 200 άτομα αρνήθηκαν να φάνε επ’ αόριστον.

Σταδιακά ενώθηκαν και άλλοι πάσχοντες συμπολίτες τους.

Οι κρατούμενοι απαιτούν από το Ισραήλ να σταματήσει την κράτηση χωρίς δίκη και να τους αφήσει ελεύθερους.

Η 9η Μαΐου ανακηρύχθηκε ως «Ημέρα Οργής». Την ημέρα αυτήν, στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους.

Από την αρχή την απεργίας, πολλοί πέθαναν από την πείνα βρισκόμενοι στην απομόνωση. Περίπου 70 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των φυλακών.
Η μουσουλμανική οργάνωση ‘Χαμάς’ προειδοποίησε το Ισραήλ για «επικίνδυνες συνέπειες», εάν αποφασίσει να αναγκάσει σε σίτιση τους κρατούμενους που λιμοκτονούν.

 --
«Ислам News»




               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr