Μόνο με την παρουσία της Ρωσίας η δημοκρατία του Ντονέτσκ θα διαπραγματευθεί με το Κίεβο






Ιούνιος 11, 2014.

Μόσχα.

Η αυτοαποκαλούμενη ‘Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ’, συμφώνησε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με το Κίεβο, μόνο με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην Κρατική Δούμα.

«Εάν υπάρξει μεσολάβηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας- έχουμε μια σειρά από ζητήματα», είπε, σημειώνοντας ότι η νοτιοανατολική περιοχή ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, ανταλλαγή κρατουμένων και «απόσυρση των παράνομων ένοπλων σχηματισμών από το έδαφος της Ντονμπάς».

Ο Πουσίλιν τόνισε για άλλη μια φορά ότι την παρουσία της Ρωσίας,  πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος είναι για τους κατοίκους  της Σλόβιανσκ, που ακόμη βρίσκεται σε κατάσταση μαχών και δεν υπάρχει ανοικτός δρόμος προς την πόλη.

Νωρίτερα τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Σλάβιανσκ έχει γίνει εστία μαχών με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και  της πολιτοφυλακής και ότι στην πόλη έχει παραμείνει μόνο το 6% του αριθμού των κατοίκων και οι δομές της έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας,  το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έδωσε εντολή για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την εκκένωση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη, για την αποτροπή νέων θυμάτων.

Λίγο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, είπε ότι ευελπιστεί ότι η  δήλωση του προέδρου σχετικά με την ανάγκη ανθρωπιστικού διαδρόμου, να υποστηριχθεί με πράξεις.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr