Συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας-ΟΑΣΕ για ανατολική Ουκρανία


Ιούνιος 9 , 2014.

Η Ουκρανία, η Ρωσία και ο ΟΑΣΕ, κατέληξαν σε συμφωνία για τα βασικά στάδια του σχεδίου Ποροσένκο, για μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.


Σύμφωνα με το τμήμα πολιτικής ενημέρωσης του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μέλη της τριμερούς ομάδας επαφής για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας συμμετέχοντας με τους αντιπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΟΑΣΕ, στις 8 και στις 9 Ιουνίου 2014, πραγματοποίησε τρεις συνεδριάσεις.

«Καταλήξαμε σε μια κοινή συμφωνία για τα βασικά στάδια της εφαρμογής του σχεδίου και του καταλόγου των προτεραιοτήτων, η υλοποίηση των οποίων θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας», αναφέρει η έκθεση.

Οι συμμετέχοντες στη τριμερή ομάδα επαφών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε αυτήν τη μορφή.

Σημειώνεται ότι στις 8 Ιουνίου, η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, ανακοίνωσε μια τριμερή συνάντηση της ομάδας επαφής για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

 Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Πάβελ Κλίμκιν, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χάιντι Ταλιαβίνι και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουμπάροφ.

Ο Ποροσένκο δήλωσε στις 8 Ιουνίου, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή της Ντονμπάς, προκειμένου να εξασφαλισθεί  η ασφάλεια κάθε Ουκρανού πολίτη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές συμπάθειες που έχει, σημειώνει το δημοσίευμα του ουκρανικού πρακτορείου.


--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr