McCain: Το NATO δεν θα δημιουργήσει νέες βάσεις στην Ευρώπη



Ιούνιος 9, 2014.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ, πρότεινε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα ανατολικά σύνορα των χωρών μελών του NATO. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρουμανική εφημερίδα «Gandul», ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, ο οποίος επισκέφθηκε, επίσημα,  το Βουκουρέστι.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε νωρίτερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη, για την οποία θα ζητήσει από το Κογκρέσο να διαθέσει επιπλέον 1 δις δολάρια.

Ο Μακέιν τόνισε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν στην  Ευρώπη νέες στρατιωτικές βάσεις του NATO, αλλά μόνο ενοποίηση των δυνάμεων και των πόρων για τις υφιστάμενες δομές.

«Το NATO είναι καλά δομημένο ως Συμμαχία και υπάρχουν βάσεις στην περιοχή, όπως στη Ρουμανία, τις οποίες μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για την εκπαίδευση των στρατευμάτων. Δεν χρειάζεται να δαπανηθούν χρήματα για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και άλλων υποδομών. Όπως συνέβαινε στις παραδοσιακές βάσεις κατά τη διάρκεια του ‘ψυχρού πολέμου’, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη», είπε ο γερουσιαστής στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Ο Μακέιν δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα σε σχέση με την ουκρανική κρίση.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη δομή  του NATO, θα γίνει μια ανακατανομή των πόρων εντός της συμμαχίας», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια όχι μόνο των κρατών- μελών του NATO, αλλά και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr