Ανησυχία Ράσμουσεν για έλλειψη χρημάτων στο NATO


Ιούνιος 21, 2014.

Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του NATO , Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι τα δύο τρίτα των εισφορών για τη Συμμαχία παρέχονται από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό, εάν η Ευρώπη θέλει να επιστρατεύει την υποστήριξη της στρατιωτικής συμμαχίας.


Ο απερχόμενος Γραμματέας του NATO, Ράσμουσεν,  κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Πέμπτη στο Λονδίνο, ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO,  στην Ουαλία το Σεπτέμβριο, εξέφρασε την ανησυχία του για τα ποσοστά συμμετοχής των ευρωπαϊκών κρατών στη Συμμαχία.

Επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 50% από το 2008, ενώ οι δαπάνες των χωρών του NATO μειώθηκαν κατά 20%.

Στο πλαίσιο αυτό- σημειώνει η νορβηγική ιστοσελίδα ‘The Local ’ -, ένα από τα πιο βασικά καθήκοντα του νέου επικεφαλής του NATO, του πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Jens Stoltenberg, (που θα αναλάβει την 1η Οκτωβρίου) είναι να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της συμμαχίας, σύμφωνα με τον Ράσμουσεν.

«Πολλές από τις μεγάλες ανάγκες  που χρειαζόμαστε παρέχονται αποκλειστικά από την Αμερική, και πολύ απλά, αυτό δεν είναι βιώσιμο», είπε.

«Εάν εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή Ασφάλεια, πρέπει να δείξουμε τη δέσμευσή μας για να αναλάβουμε ένα μέρος του λογαριασμού».

«Εάν όλα τα μέλη του NATO διαθέσουν 2 τοις εκατό του ΑΕΠ για την Άμυνα, όπως προβλέπει το πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμμαχία θα έχει ένα πρόσθετο κεφάλαιο, 90 δις δολαρίων στις δαπάνες της, είπε ο Ράσμουσεν.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr