«Αυταρχικός ο Ερντογάν» κατά τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα




Ιούλιος 17, 2014.

Ο υποψήφιος για πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, που προτάθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, δήλωσε κάτω από έντονες ερωτήσεις του Κογκρέσου, ότι η Τουρκία παρασύρεται προς τον αυταρχισμό υπό τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν έθεσε πιεστικές ερωτήσεις προς τον νέο πρέσβη, John Bass, για τις επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο McCain είχε τον Bass επί δύο λεπτά σε συζήτηση με το ακροατήριο, αρχίζοντας την ερώτησή του: « Πιστεύετε ότι πολλές από τις αποφάσεις (του Ερντογάν) που έχει πάρει- καταστολή κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, το Youtube, το Twitter και οι περιορισμοί της ελευθερίας στο διαδίκτυο και στην ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, παρασύρουν τη χώρα προς τον αυταρχισμό;»

Ο Bass δίστασε να απαντήσει και τότε ο McCain πρόσθεσε: «Θα τεθεί η υποψηφιότητά σας σε κίνδυνο εάν δεν απαντήσετε στο ερώτημα».

Ο υποψήφιος πρέσβης σκέφθηκε για δύο λεπτά και κατόπιν είπε:

« Ναι, υπάρχει μια διολίσθηση προς την κατεύθυνση αυτή,  κύριε Γερουσιαστή»

Σε άλλες ερωτήσεις που τέθηκαν, ο Bass, δήλωσε  ότι  θα παροτρύνει την τουρκική κυβέρνηση να ενσωματώσει πληρέστερα την κουρδική κοινότητα καθώς και άλλες μειονοτικές ομάδες και θα επιδιώξει τη λειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία που προτάθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, εγκρίθηκε από τη Γερουσία.

Ο John Bass υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Γεωργία από το 2009 έως το 2012 και μέχρι σήμερα είναι εκτελεστικός γραμματέας του Στέιτ.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr