Οκτώ χώρες προμηθεύουν με όπλα τους Κούρδους του Ιράκ




Αύγουστος 27, 2014.

Ιράν, Αλβανία, Καναδάς, Κροατία, Δανία, Ιταλία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο σπεύδουν να εξοπλίσουν του Κούρδους στο Ιράκ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Chuck Hagel έχει επιβεβαιώσει ότι οκτώ χώρες παρέχουν σήμερα όπλα στις δυνάμεις Πεσμέργκα της Κουρδικής Αυτόνομης περιφέρειας του Ιράκ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου.


Ωστόσο, η πρώτη χώρα που παρείχε όπλα στους Κούρδους φέρεται να είναι το Ιράν, όπως ειπώθηκε από την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ στην Αρμπίλ.

Η ασφάλεια της ιρακινής κουρδικής περιφέρειας απειλείται σοβαρά από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που προσπαθούν να περισφίξουν την κουρδική πρωτεύουσα.

Μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές στις 10 Ιουνίου, γράφει το Ντουνιά Μπουλτενί,  πολλοί Κούρδοι εγκατέλειψαν τις βόρειες περιοχές του Ιράκ και προσέφυγαν  στην κουρδική αυτόνομη περιφέρεια. Οι κουρδικές δυνάμεις Πεσμέργκα μετακινήθηκαν προς την πόλη Κιρκούκ για να σταματήσουν τους τζιχαντιστές που προσπαθούσαν να καταλάβουν την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη.

Οι Κούρδοι επανειλημμένα  έχουν απευθυνθεί στην παγκόσμια κοινότητα ζητώντας ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους φανατικούς ισλαμιστές.
 
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr