Αλβανία: Μείωση των εμβασμάτων από μετανάστες- αναζήτηση νέων πόρων




Ο Αλβανός πρωθυπουργός προτείνει ένα νέο οικονομικό μοντέλο για την ανάπτυξη της χώρας μετά τη σημαντική μείωση της εισροής χρημάτων από τους μετανάστες



Αύγουστος 13, 2014.

Σοβαρή μείωση των εμβασμάτων των μεταναστών, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αλβανίας, σύμφωνα με τη στατιστική του ισοζυγίου πληρωμών.


Τα εμβάσματα αποτελούν καθαρές μεταβιβάσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό χωρίς παρακρατήσεις. Οι μεταβιβάσεις αυτές, γνωστές ως εμβάσματα,  το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατέβηκαν στο χαμηλότερο χαμηλό ποσοστό  των τελευταίων ετών, με εισροή στη χώρα , € 115.900.000 ευρώ.  Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 είχαν φθάσει στα159 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι ήταν στα 120,9 εκατ. ευρώ.

Τα εμβάσματα, όπως σημειώνει η εφημερίδα ‘Shqip’ αποτελούν ουσιαστικό συστατικό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του ισοζυγίου πληρωμών.

Σχολιάζοντας αυτό το χαμηλό ποσοστό, η Τράπεζα της Αλβανίας, αναφέρεται σε «ωριμότητα του κύκλου της μετανάστευσης και στις επικρατούσες συνθήκες αγοράς των χωρών στις οποίες εργάζονται οι Αλβανοί μετανάστες ( κυρίως στην Ελλάδα), αλλά και στις χιλιάδες επιστροφές μεταναστών στην πατρίδα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση της εισροής συναλλάγματος.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, αναφερόμενος στα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, μίλησε για την ανάγκη ενός νέου οικονομικού μοντέλου, επισημαίνοντας ότι πρέπει η χώρα να ξεφύγει από τη λογική εισροής συναλλάγματος μόνο από τους μετανάστες , προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναζήτηση νέων τομέων ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο Ράμα, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να αφιερωθεί στις δικές της δυνατότητες με την ανάπτυξη  και ενδυνάμωση των αγροτικών επιχειρήσεων,  την εξόρυξη και εκβιομηχάνιση της χώρας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr