Η Κύπρος ζητά την επιστροφή της Μόρφου




Αύγουστος 14, 2014.

«Άλλη μια απαίτηση έχει ριχθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες  για το Κυπριακό, αφού ο πρόεδρος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι έχει ζητήσει οι Τούρκοι να παραδώσουν την πόλη Μόρφου, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία.


»Το αίτημα, το οποίο είναι μια επανάληψη της ρητορικής που έχει ειπωθεί αμέτρητες φορές στη διαμάχη των 40 ετών μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, φαίνεται πιθανόν να περιπλέξει περαιτέρω, ήδη, τις παραπαίουσες συνομιλίες», αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα του «Ντουνιά Μπούλτενι».

Σχετικά με το θέμα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει:

Η τουρκική πλευρά δεν έχει μόνον αγνοήσει τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά έκανε μια διακωμώδηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με μια σταθερή, παρελκυστική τακτική. Επίσης, αρνείται να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης ή συμβιβασμού, ακόμη και στα πιο απλά θέματα, προσπαθώντας να εδραιώσει τη διαίρεση και τον διαχωρισμό.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα που επέδωσε χθες αντιπροσωπία του Δήμου Μόρφου στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και την Αντιπροσωπία της ΕΕ στην Κύπρο, με την ευκαιρία της 40ής επετείου από την κατάληψη της κωμόπολης από τους Τούρκους.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αν. Κυβ. Εκπρόσωπος Β. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί να διαβεβαιώσει, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού χωρίς επιστροφή της Μόρφου.

Στο ψήφισμα καλούνται τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της, και να εργαστεί προς μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

«Συμβιβαζόμαστε με την κατοχή»

«Σήμερα μετράμε σαράντα χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής της πόλης μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, μετά την επίδοση του ψηφίσματος στην αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία.

Μετράμε, πρόσθεσε, «σαράντα χρόνια πικρής προσφυγιάς των κατοίκων της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής μας.
»Σ’ αυτά τα σαράντα χρόνια», επισήμανε, «εμείς μετράμε την τουρκική αδιαλλαξία, μετράμε την τουρκική προκλητικότητα. Κάτι που θα πρέπει σίγουρα να απασχολήσει όλους μας και να σφυρηλατήσει μιαν αδιάρρηκτη ενότητα, μεταξύ των προσφύγων, μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και λαού».

Μετράμε, επίσης, σημείωσε περαιτέρω ο κ. Πίττας, «μιαν απαράδεκτη θέση, έναν στρουθοκαμηλισμό, αν θέλετε, των ισχυρών της Γης και κυρίως της ΕΕ έναντι του προβλήματος της Κύπρου, γιατί εξακολουθούν για σαράντα χρόνια να θωπεύουν τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή, και να παραγνωρίζουν τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού». Ο κ. Πίττας κάκισε, παράλληλα, σχολιάζοντας την ελλιπή παρουσία της Πολιτείας και των πολιτικών κομμάτων (με εξαίρεση τους Οικολόγους) από τις πρόσφατες εκδηλώσεις για τις μάχες της Τηλλυρίας, μια διαφαινόμενη νοοτροπία «συμβιβασμού με την κατοχή», όπως είπε, καλώντας σε συστράτευση στον αγώνα για απελευθέρωση.

Λαμβάνοντας το ψήφισμα, εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας ευχαρίστησε τον κ. Πίττα και τον διαβεβαίωσε ότι το ψήφισμα θα διαβιβαστεί «στα κατάλληλα άτομα».

«Η Ρωσία κάνει ό, τι μπορεί»

Από την πλευρά του, ο 2ος τη τάξει διπλωμάτης στη ρωσική Πρεσβεία Γιούρι Καζάκοφ ανέφερε ότι «γνωρίζετε τη θέση της Ρωσίας, από τα σοβιετικά χρόνια, από τις πρώτες μέρες της εισβολής».
«Με τους Κύπριους ήμασταν πάντα φίλοι και είμαστε και θα είμαστε», πρόσθεσε.

«Βοηθάμε όσο μπορούμε, αλλά ξέρετε, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς μερικές χώρες οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σ` αυτό δεν το κάνουν». Κληθείς να πει ποιες χώρες είναι αυτές, είπε ότι «τις ξέρετε καλύτερα από εμένα».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Κίνας στη Λευκωσία Φέι Σενγκτσάο ανέφερε ότι η Κίνα κατανοεί την Κύπρο, αφού και αυτή παραμένει μια μοιρασμένη χώρα.
«Μπορείτε να βασιστείτε στη συνεχιζόμενη υποστήριξη και κατανόησή μας», τόνισε.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας διατηρεί ανέκαθεν τη σταθερή θέση υποστήριξης της Κύπρου σ' αυτό δύσκολο θέμα και κυρίως εντός του ΟΗΕ, ανέφερε από την πλευρά του ο Σύμβουλος της γαλλικής Πρεσβείας στη Λευκωσία Ερίκ Μιγέτ.

Δεν υπάρχει λύση χωρίς επιστροφή της Μόρφου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα αποδεχθεί, ούτε και θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε λύση, εάν δεν επιστραφεί η πόλη της Μόρφου, χωρίς τη Μόρφου δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αν. ΚΕ Βίκτωρας Παπαδόπουλος, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα των Μορφιτών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι από την ανάληψη της Προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει θέσει δύο υπέρτατους στόχους, ο πρώτος είναι η επίλυση του Κυπριακού και ο δεύτερος η έξοδος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει ότι θα δώσει όλες τις μάχες, εκείνες που πρέπει και με το σθένος που πρέπει, ώστε η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία που βρίσκει τη χώρα μας υπό κατοχή, θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να βρεθεί μια λειτουργική, δίκαιη λύση, μια λύση που να διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ε/κ, χωρίς να παραγνωρίζονται τα συμφέροντα οποιασδήποτε άλλης ομάδας του πληθυσμού στην Κύπρο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «εκείνο που θέλει να σας διαβεβαιώσει και να σας μεταφέρει είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, ούτε θα αποδεχθεί, ούτε θα συμφωνήσει οποιαδήποτε λύση, εάν δεν επιστραφεί η πόλη της Μόρφου, χωρίς τη Μόρφου δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού».

Ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας σημείωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη συγκεκριμένη αναφορά του Προέδρου, επισημαίνοντας ότι «κατά καιρούς η Μόρφου είναι πάνω στο τραπέζι, είναι κάτω, η άλλη πλευρά πολύ προκλητικά και αδιάλλακτα δηλώνει ότι η Μόρφου δεν επιστρέφεται, και αυτό που μας λέτε τώρα είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους Μορφίτες και θα το κρατήσουμε».

«Διασπούν τον προσφυγικό κόσμο»

Στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού χωρίς επιστροφή της Μόρφου, αντέδρασε το Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια», σημειώνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις οδηγούν σε διάσπαση του προσφυγικού κόσμου.

Σε δήλωσή του στη «Σ», ο Γραμματέας της Αδούλωτης Κερύνειας, Ιωάννης Σιεκέρσαββας, επισήμανε: «Η προεδρική επικέντρωση στην Αμμόχωστο και στη Μόρφου επιβεβαιώνει ότι η πολιτική για λύση ΔΔΟ στο Κυπριακό δεν αφορά την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά μόνον κάποιων περιοχών. Είναι ξεκάθαρο ότι η Κερύνεια εγκαταλείπεται στον Τούρκο κατακτητή, και προειδοποιούμε ότι οι Κερυνειώτες θα αντιδράσουν δυναμικά και οι ευθύνες για ό,τι επακολουθήσει θα βαρύνουν την Κυβέρνηση και τους λοιπούς θιασώτες της ΔΔΟ. Τέτοιες δηλώσεις οδηγούν σε διάσπαση του προσφυγικού κόσμου, με τις συνακόλουθες συνέπειες».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr