Ιράκ: Οι Κούρδοι παρέλαβαν τα όπλα από τις ΗΠΑ




Αύγουστος 14, 2014.

Μετά την παραλαβή των αμερικανικών όπλων, ο υπεύθυνος Τύπου των ένοπλων δυνάμεων Πεσμέργκα των Κούρδων, Χαλγκούρντ Χικμέτ, δήλωσε ότι «αν και η άφιξη  των όπλων έχει καθυστερήσει, εντούτοις βρισκόμαστε σε μια ενθαρρυντική κατάσταση». 


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πολλοί είχαν ισχυρισθεί ότι τα όπλα είχαν φθάσει στην Ερμπίλ, πολύ πιο νωρίς, αλλά αυτή η άποψη αποκρούσθηκε από τον Χικμέτ.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις Πεσμέργκα αυτή τη στιγμή συνεργάζονται με το ιρακινό υπουργείο Άμυνας και τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε να αναλάβουμε όλες τις περιοχές που κατέλαβε πρόσφατα το ‘Ισλαμικό Χαλιφάτο’. Σε περίπτωση που αυτό το σχέδιο κυλίσει με επιτυχία, η εκ νέου ανάληψη της Μοσούλης θα γίνει γεγονός».

Εκτός από τα όπλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Chuck Hagel,  ανακοίνωσε ότι 130 σύμβουλοι του στρατού, θα αποσταλούν στην περιοχή για να βοηθήσουν και να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη βόρεια ιρακινή περιφερειακή διοίκηση των Κούρδων.

Σε δήλωσή του ο Hagel,  είπε « για να είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε καλύτερα την κατάσταση στην περιοχή και για να καταλάβουμε που μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε, πρότεινα στον πρόεδρο να αποσταλούν 130 στρατιωτικοί στην Ερμπίλ, και το αποδέχθηκε».

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν είναι άλλος ο σκοπός της αποστολής αυτού του προσωπικού, εκτός από τη βοήθεια των Ιρακινών αμάχων και η παροχή συμβουλών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Η εν λόγω ανάθεση ταιριάζει με τα κριτήρια τα οποία δημόσια καθορίζονται από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα», είπε ο Χάγκελ, σύμφωνα με την τουρκική ‘Αϊντινλίκ’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr