Συμφωνία 12 σημείων για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία




Σεπτέμβριος 5, 2014.

Μετά την ανακοίνωση ότι το πρωτόκολλο της κατάπαυσης του πυρός υπεγράφη από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Μίνσκ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Το κύριο ζήτημα- η κατάπαυση του πυρός- όπως σημειώνει το πρακτορείο Νοβορόσσια, επιλύθηκε, αλλά εκτός από αυτό το θέμα, στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν και άλλα.


Για παράδειγμα, οι Λαϊκές Δημοκρατίες, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επιμένουν ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής. Επιπλέον, να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια της ζωής των πολιτών, καθώς και η διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα. Συζητήθηκε η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με την αρχή να αφεθούν ελεύθεροι όλοι, καθώς και άλλα θέματα.

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Heidi Tagliavini δήλωσε: «Μόλις υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο, το οποίο αποτελείται από 12 σημεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ένα από αυτά- η κατάπαυση του πυρός, η οποία πρέπει να αρχίσει σήμερα στις 18 μ.μ. ώρα Μίνσκ.

Οι ηγέτες των δύο δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τονίζουν τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός, αλλά κατέστησαν σαφές ότι οι Λαϊκές Δημοκρατίες δεν πρόκειται να σταματήσουν τις πολιτικές απαιτήσεις τους. Εξακολουθούν να υπάρχουν  πολιτικά αιτήματα.

Ο Ιγκόρ Πλοτνίκοφ, πρωθυπουργός της Λ Δ του Λουγκάνσκ θα τονίσει: «Είμαστε έτοιμοι για την κατάπαυση του πυρός, Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τις πολιτικές  διεκδικήσεις μας.

Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, πρωθυπουργός της ΛΔ του Ντονέτσκ:
«Η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει να σώσουμε ζωές, όχι μόνον των πολιτών αλλά και των εθελοντών που με τα όπλα υπερασπίζονται τα ιδανικά μας, για τους στόχους μας».

Η σημερινή συνάντηση στο Μίνσκ-  που δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια, οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός. Ο πρώτο γύρος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, αλλά απέτυχε. 

Δύο ημέρες μετά, ήρθε η τηλεφωνική επικοινωνία του  Πέτρο Ποροσένκο με τον Βλαντίμιρ  Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επτά σημεία, η εφαρμογή των οποίων, κατά τη γνώμη του- θα διασφάλιζε την ειρήνη στην Ντονμπάς. Το σχέδιο του Πούτιν περιλάμβανε την παύση των βομβαρδισμών από τον αέρα, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, την ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Αυτή ήταν και η θέση της πολιτοφυλακής, σημειώνει το δημοσίευμα του πρακτορείου Νοβορόσσια.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr