Η ελληνική ταυτότητα των Χιμαριωτών
Σεπτέμβριος 5, 2014.

«Το πρόβλημα της ιστορίας των τοπωνυμιών μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Από πολύ παλαιότερα η Ελλάδα παραβίαζε σοβαρά τη συμφωνία περί τοπωνυμιών. Έτσι στην Ελλάδα το 1947, η Χιμάρα δεν θεωρούνταν ότι ανήκε στην Αλβανία, αλλά στη Βόρειο Ήπειρο», γράφει ο Αλβανός συντάκτης, Άρμπεν Λάλα,  που φοίτησε επί αρκετά χρόνια σε πανεπιστήμιο της  Θεσσαλονίκης.


«Το πρόβλημα τώρα είναι που βρίσκεται αυτή η ‘Βόρειος Ήπειρος’, γιατί καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει αναγνωρίσει ή δεν γνωρίζει που ‘πέφτει’ αυτή, που έχει το τοπωνύμιο Βόρειος Ήπειρος.

»Επί τη ευκαιρία παρουσιάζω – γράφει ο Αλβανός σχολιαστής- μια κάρτα που εξέδωσε το Βασίλειο της Ελλάδας το 1947, που παρουσιάζει ως γενέτειρα του Ιάσωνα Κουρτούλα την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου, όπου γεννήθηκε το 1925. Ποια είναι όμως αυτή  η γενέτειρα του αναγραφέντος στο ελληνικό κράτος, αφού δεν υπάρχει ούτε περιφέρεια Βόρειος Ήπειρος ή επαρχία με το όνομα αυτό στην ελληνική επικράτεια», σημειώνει ο συντάκτης Άρμπεν Λάλα, όπως δημοσιεύεται στο αλβανικό «Λάιμ πρες».

[Ο συντάκτης θέλει να μας πει, εν  ολίγοις, ότι το πρόβλημα των λεγόμενων τοπωνυμιών, το οποίο υποστηρίζεται από τους Αλβανοτσάμηδες, που αναφέρουν ελληνικές πόλεις με αλβανικές ονομασίες, δεν είναι της Αλβανίας, αλλά της Ελλάδας. Και προς επίρρωση των θέσεων του, παρουσιάζει στοιχεία, όπως της αναφερόμενης των μέσων του 20ου αιώνα, ταυτότητας ομογενούς από τη Χιμάρα].

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr