Έκκληση Ομπάμα σε Τουρκία και αραβικά σουνιτικά έθνη




Σεπτέμβριος 10, 2014.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή με τον Chuck Tood, στην εκπομπή ‘ Meet the Press’, στο δίκτυο NBC, δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος των τζιχαντιστών ζημιώνει, πρώτιστα, τις χώρες της Μέσης Ανατολής,  από ό, τι τις ΗΠΑ.




Σύμφωνα με τον Ομπάμα, οι σουνιτικές χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, θα πρέπει να σχηματίσουν μια συμμαχία για να σταματήσει η τρομοκρατία στην περιοχή.

Ο Ομπάμα, τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών (‘μαχητών’ αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα).

«Θέλω μόνον από τον αμερικανικό λαό να κατανοήσει τη φύση της απειλής και το πώς πρέπει να ασχοληθούμε  με το θέμα και να έχουν εμπιστοσύνη ότι θα είμαστε σε θέση να ασχοληθούμε με το θέμα [...]. Αυτό δεν είναι ισοδύναμο ενός πολέμου στο Ιράκ. Είναι μια παρόμοια εκστρατεία στην οποία συμμετέχουμε σταθερά τα τελευταία πέντε, έξι, επτά χρόνια. Θα είμαστε μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού με τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών στη στήριξη των χερσαίων ιρακινών στρατευμάτων και των κουρδικών στρατευμάτων», δήλωσε.

Ο Ομπάμα, τόνισε επίσης, το γεγονός ότι οι μετριοπαθείς σουνιτικές χώρες θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Κατέληξε λέγοντας: 

«Εγώ θα διατηρώ πάντα το δικαίωμα να προστατεύω τον αμερικανικό λαό από τους λαούς που προσπαθούν να μας βλάψουν, όπου και αν βρίσκονται. Αλλά, από την άποψη του ελέγχου της περιοχής, θα πρέπει να αναπτυχθεί μια μετριοπαθής σουνιτική αντιπολίτευση για να ελέγχει την περιοχή και θα μπορούσαμε να συνεργασθούμε. Η ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προβούν σε ενέργειες στο έδαφος, νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος».


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr