300 Αιγύπτιοι διανοούμενοι ζητούν να κοπούν οι σχέσεις με την Τουρκία




Οκτώβριος 4, 2014.

Κάιρο.

Τουλάχιστον 300 Αιγύπτιοι διανοούμενοι  υπέγραψαν ένα αίτημα προς τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, να κόψει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία, εάν η τελευταία δεν παρουσιάσει μια επίσημη αιτιολογία για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


«Θα υποβάλλουμε την αναφορά αυτή προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου, όταν ο αριθμός των υπογραφών φθάσει τις 500», είπε ο Μαχμούντ Ναφάντι, επιτελάρχης της ΜΚΟ Ένωση των Αραβικών πολιτικών Κομμάτων, που υπέγραψε  την αναφορά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Το αίτημα αναφέρεται  στις λεκτικές επιθέσεις κατά της ηγεσίας της Αιγύπτου,  από τον Τούρκο πρόεδρο στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, αλλά και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Ναφάντι, ο κατάλογος των υπογραφόντων περιλαμβάνει δύο ηγέτες πολιτικών κομμάτων, του κυβερνητικού συμβουλίου Γυναικών, αγροτικές ενώσεις, αστέρες του κινηματογράφου, συγγραφείς, δημοσιογράφους κλπ.

«Θα στείλουμε την αναφορά στην προεδρία για να δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα επιλογής, είτε να ζητήσει επίσημα συγνώμη προς την Αίγυπτο, ή να αποκοπούν τελείως οι δεσμοί με αυτήν την χώρα», είπε ο Ναφάντι.

Ο σχέσεις της Αιγύπτου – Τουρκίας σημείωσαν κατακόρυφη πτώση όταν  ο Στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον Ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Η ένταση κορυφώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Αίγυπτος χαρακτήρισε τον Τούρκο πρέσβη στο Κάιρο ως «persona non grata» μια κίνηση που η  Τουρκία ανταπάντησε με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, διπλωματική πηγή υψηλού επιπέδου, που προτίμησε να μην καταχωρηθεί το όνομά του, δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν θα κόψει τις σχέσεις της με την Τουρκία, αλλά το Κάιρο δεν θα επιτρέψει καμία περαιτέρω παρέμβαση από τον Τούρκο πρόεδρο στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr