Οχρίδα: Συνέδριο Πρακτόρων 20 Χωρών για Τζιχαντιστές




Οκτώβριος 13, 2014.

Μέλη των Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφάλειας, από είκοσι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμμετείχαν σε συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Οχρίδα του νοτιοσλαβικού κράτους, κεκλεισμένων των θυρών, για να αναζητήσουν


 τρόπους για την πρόληψη του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού μεταξύ των νέων και να συμμετάσχουν στην καταπολέμηση των ακραίων ισλαμικών φαινομένων όπως παρουσιάζονται στη Συρία και το Ιράκ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της FYROM, επιβεβαίωσε σήμερα, ότι χθες πραγματοποιήθηκε αυτό το συνέδριο, αλλά δεν παρέσχε πληροφορίες ποιες χώρες συμμετείχαν ή εμπλέκονται, καθώς και ποιες δραστηριότητες αποφασίστηκαν  να ακολουθηθούν κατά τη συνάντηση.

Η διάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της διαβαλκανικής συνεργασίας και ορισμένων δυτικών υπηρεσιών, στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή.
Η συνεργασία ήταν στο πλαίσιο του υπουργείου Εσωτερικών και περιλάμβανε ‘την ανταλλαγή πληροφοριών, την επικοινωνία και το συντονισμό σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο».

«Αυτή είναι η πρώτη διεθνής διάσκεψη για την τρομοκρατία, ή για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των νέων.

Συνολικά συμμετείχαν 72 πράκτορες από 20 χώρες, τόσο από τις υπηρεσίες πληροφοριών της περιοχής όσο και πέραν αυτής, με τη συμμετοχή τριών διεθνών οργανισμών», επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Δημοσίων Σχέσεων,  Ίβο Κοτέφσκι.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι εννέα κρατικών ιδρυμάτων, που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Ο κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών για την αναγνώριση της  διεθνούς διάστασης του προβλήματος και τις τρέχουσες τάσεις της ριζοσπαστικοποίησης των νέων, όσον αφορά την εξεύρεση νέων μηχανισμών για την καταπολέμηση, επαρκώς, του διεθνούς φαινομένου», είπε ο Κοτέφσκι.

Το συνέδριο αποτέλεσε μέρος των περιφερειακών προσπαθειών για την καταπολέμηση του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού και του κύματος των βαλκάνιων τζιχαντιστών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις τάξεις  του ‘ισλαμικού κράτους’ και έρχονται στις χώρες καταγωγής τους.
Μέχρι στιγμής, η Σερβία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Κροατία και η Σλοβενία έχουν διεξάγει έρευνες για τους Ουαχάμπι, ενώ διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό των κέντρων πρόσληψης τζιχαντιστών στην Αλβανία, την FYROM, το Κοσσυφοπέδιο, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων (Dnevnik).

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr