Ερντογάν: Θα αγωνισθώ για τη συμφωνία ειρήνης με τους Κούρδους




Οκτώβριος 10, 2014.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αγωνισθεί μέχρι την τελευταία του πνοή για σύναψη συνθήκης ειρήνης με τους Κούρδους της Τουρκίας, παρά τις μαζικές φιλοκουρδικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια που έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30  άνθρωποι.


Οι διαμαρτυρίες των Κούρδων που αντιτίθονταν στην πολιτική της κυβέρνησης για τη Συρία, πυροδότησε φόβους ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες  θα πρέπει να τερματισθεί.

«Θα διακινδύνευα το κεφάλι μου για την ειρηνευτική διαδικασία. Δεσμεύομαι ο ίδιος με μυαλό και καρδιά να συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι την τελευταία μου πνοή, γιατί γνωρίζω ότι αυτό το έθνος στέκεται στο πλάι μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Τραπεζούντα.

Υποστήριξε ότι το αδιέξοδο μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των ισλαμιστών εξτρεμιστών στη συριακή πόλη Κομπανί, χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για όσους θέλουν να διαταράξουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία.

Δήλωσε ακόμη, ότι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα για να συζητήσουν την καταπολέμηση της ομάδας ‘ισλαμικό κράτος’.

Είναι αλήθεια, ότι οι κουρδικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία έγιναν πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό και υπήρξε πανικός από τις τουρκικές αρχές. 


Προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση παρέχοντας την άδεια στις δυνάμεις επιβολής του νόμου να πυροβολούν στο ψαχνό, για να καταστείλουν τη διαμαρτυρία που πήρε τη μορφή εξέγερσης.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr