Η Τουρκία παρακολουθεί την ελληνοκυπριακή έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου






Οκτώβριος 6, 2014.

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διεξάγει η κυβέρνηση της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού.


Στην ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, σημειώνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούν το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM-10000, με σημαία Μπαχάμες, καθώς εξερευνά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανοικτά της νότιας ακτής της Κύπρου.

Νωρίτερα – όπως αναφέρει το τουρκικό Ντουνιά Μπουλτενί- η Τουρκία προειδοποίησε την κυβέρνηση της Κύπρου ότι είναι ενάντια σε μονομερείς κινήσεις για την εξαγωγή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων στα αποθέματα.

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες μονομερείς ερευνητικές δραστηριότητες της κυβέρνησης της Κύπρου για εύρεση υδρογονανθράκων στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις λεπτομερείς και συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας των Τουρκοκυπρίων για μια δίκαιη κοινή χρήση τους».

Στα τέλη του 2001, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, βρήκε περίπου 5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοικτά της νοτιοανατολικής  ακτής.
Η γαλλική Total έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για την εξόρυξη φυσικού αερίου με την Κύπρο.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη από το 1974, όταν εισέβαλαν τουρκικά στρατεύματα και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της νήσου.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr