Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ επιδιώκει να κυβερνήσει χωρίς το τουρκικό κόμμα






Οκτώβριος 10, 2014.

Ο νικητής των εκλογών της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος, GERB,  δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να σχηματίσει  κυβέρνηση πλειοψηφίας,  μετατοπίζοντας  τις τακτικές του,  μετά τις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, που απέσπασε σημαντική δύναμη αλλά όχι τόση που να του προσδώσει αυτοδυναμία.


Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο,  σε μια κυβέρνηση συνασπισμού στη Βουλγαρία, να μην γίνει και πάλι πρωθυπουργός ο επικεφαλής του GERB

Προεκλογικά, ο Μπορίσοφ, είχε τονίσει, επανειλημμένα, ότι μόνο μια πλειοψηφία θα μπορούσε να παράσχει σταθερότητα στην φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η επόμενη κυβέρνηση θα είναι  η πέμπτη σε δύο χρόνια.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι υποτονική, οι ξένες επενδύσεις έχουν υποχωρήσει και μια τραπεζική κρίση που ακολούθησε τον περασμένο Ιούνιο, είναι ορισμένοι από τους δυσμενείς παράγοντες στην ανάπτυξη της χώρας.

«Αν πρόκειται να σχηματισθεί μια κυβέρνηση, η ευθύνη θα πρέπει να μοιρασθεί», είπε ο Μπορίσοφ σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια.

«Στήριξη χωρίς τη συμμετοχή στην κυβέρνηση (ενός κόμματος σε  κυβέρνηση συνασπισμό) δεν είναι υποστήριξη κατά την άποψή μου. Γιατί αυτό σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα (το κόμμα αυτό)  μπορεί να εφεύρει ένα λόγο και να αποσύρει την υποστήριξη προς την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο επικεφαλής του GERB προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του στις συνομιλίες με πιθανούς εταίρους συνασπισμού και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφέρει θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Μια ευρύτερη συμμαχία θα σημαίνει, επίσης, ότι δεν εξαρτάται από την υποστήριξη του τουρκικού κόμματος  «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»- DPS,  όπως έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο για τους Βούλγαρους να δεχθούν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, λόγω των αμφιβολιών, οι οποίες  θα φυλάσσονται κάτω από το τραπέζι,  με την υποστήριξη του κόμματος DPS», είπε ο Ντανίελ Σμίλοφ, αναλυτής του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Σόφια.

Για τον Μπορίσοφ, μια πιθανή συμμαχία με την ομάδα των ακροδεξιών κομμάτων που είναι γνωστή ως μπλοκ μεταρρυθμιστών, είναι προτιμότερη, αλλά επιδιώκει, μέλη των κομμάτων αυτών, να λάβουν κυβερνητικές θέσεις, ως  πολιτική συνυπευθυνότητα στην κυβερνητική πορεία.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr