Έκκληση στην Τουρκία: Αφήστε τους Κούρδους να περάσουν στην Κομπανί!




Οκτώβριος 10, 2014.

Γενεύη.

Οι Κούρδοι κάτοικοι της πόλης Κομπανί «πιθανότατα θα σφαγιασθούν» με την προώθηση των εξτρεμιστών του ‘Ισλαμικού Κράτους’, όπως προειδοποίησε απεσταλμένος του ΟΗΕ την Παρασκευή, προτρέποντας την Τουρκία να σταματήσει να εμποδίζει τους Κούρδους να μεταβούν στη Συρία για να υπερασπιστούν την πολιορκημένη πόλη.


Η έκκληση έγινε από τον Staffan de Mistura, έναν Σουηδο-Ιταλό διπλωμάτη που διορίσθηκε ως απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, τον Ιούλιο και οι δηλώσεις του ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστες. Κανονικά, ο ΟΗΕ προσπαθεί να κρατά ουδέτερη στάση στις συγκρούσεις.

Αλλά ο de Mistura είπε ότι μιλούσε εκτός εαυτού λόγω του επικείμενου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην Κομπανί.

Ο ίδιος έκανε παραλληλισμό με τον πόλεμο της Βοσνίας το 1995 και τη σφαγή των 300 ανδρών και αγοριών στην Σρεμπρένιτσα, όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ απέτυχαν να παρέμβουν, υποσχόμενος ενώπιον του κόσμου, ότι δεν θα επιτρέπονταν να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

Εμφανιζόμενος με δορυφορική εικόνα σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο de Mistura δήλωσε ότι η Κομπανί που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, ήταν «κυριολεκτικά πολιορκημένη», εκτός από ένα στενό σημείο εισόδου και εξόδου.
Υπήρχαν περίπου 700 ηλικιωμένοι πολίτες στο κέντρο της πόλης  και άλλοι περί τους 10 έως 13 χιλιάδες γύρω από ένα ξενοδοχείο και όλοι ήταν εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.
«Είναι πιθανότατο όλοι αυτοί να σφαγιασθούν» προειδοποίησε.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ροή των εθελοντών, με τον εξοπλισμό τους, για να είναι σε θέση να εισέλθουν  στην πόλη συμβάλλοντας σε μια επιχείρηση αυτοάμυνας», δήλωσε ο De Mistura από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Πρόσθεσε ότι οι εθελοντές (Κούρδοι) θα πρέπει να τους επιτραπεί να πάρουν «επαρκή εξοπλισμό για να είναι σε θέση να αγωνισθούν και να υπερασπισθούν την Κομπανί, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τους παραχωρήσει τέτοια όπλα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr