Διαδηλώσεις Κούρδων σε όλη την Τουρκία- ένας νεκρόςΟι Κούρδοι πυρπόλησαν το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ

Οκτώβριος 7, 2014.

Συγκρούσεις ξέσπασαν  σε ολόκληρη την Τουρκία, όταν οι Κούρδοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους  για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ‘Ισλαμικό Κράτος’ για την πόλη Κομπανί στα τουρκο-συριακά σύνορα, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση για απραξία και αδιαφορία στην απειλή των τζιχαντιστών.


Το Κουρδικό Λαϊκό  Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) στην Τουρκία, κάλεσε τους Κούρδους της χώρας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του ΙΚ και την μετέπειτα αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος AKP.Στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική αστυνομία χτύπησε έναν δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έναν διαδηλωτή στο κεφάλι με ένα κάνιστρο δακρυγόνου, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας άλλος διαδηλωτής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Ο 25χρονος Hakan Buksur σκοτώθηκε στη Βάρτο- Varto στην ανατολική Τουρκία.  Ο 17χρονος, Umut Bozkurt, τραυματίσθηκε, επίσης, σοβαρά ενώ διαδήλωνε στην Βάρτο.
Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πόλη  Ντιγιαρμπακίρ, καίγοντας ελαστικά, ενώ το άγαλμα του πρώτου προέδρου της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πυρπολήθηκε στο Μπασκάλε, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η διαμαρτυρία ήταν μέρος των πανευρωπαϊκών κουρδικών διαδηλώσεων, ενάντια στην επίθεση του ΙΚ, με τους διαμαρτυρόμενους να ζητούν  αύξηση των ενισχύσεων των κουρδικών δυνάμεων που αγωνίζονταν να κρατήσουν μακριά τους εξτρεμιστές από την κουρδική περιοχή.  
Ο σταθμός του μετρό στο Oxford Circus στο κέντρο του Λονδίνου έκλεισε προσωρινά κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από μια τέτοια διαμαρτυρία.

Ο τρίτος όροφος του κτηρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες καταλήφθηκε από Κούρδους διαδηλωτές και επιπλέον άλλα 600 άτομα διαδήλωσαν στο Βερολίνο,  ενώ το ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη το κατέλαβαν για λίγη ώρα.

Ορισμένες χώρες έχουν εξοπλίσει τις κουρδικές δυνάμεις, ή έχουν αναλάβει αεροπορικές επιδρομές για την υποστήριξή τους. Ωστόσο οι αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν σταματήσει την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Αργότερα την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι είναι  ζήτημα χρόνου να πέσει η πόλη Κομπανί στα χέρια των τζιχαντιστών.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr