Le Monde: Κομπανί- Το Σφάλμα της Τουρκίας ή η προσωπική αποτυχία του Ερντογάν






Οκτώβριος 8, 2014.

Η πολιτική της Τουρκίας, όσον αφορά τη συριακή κρίση, οδήγησε σε μια διπλή τραγωδία- σε περιφερειακή και εθνική. Αυτό είναι συνέπεια της προσωπικής αποτυχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρώτη φορά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, από τον Αύγουστο,  ως πρόεδρος της Τουρκίας.


Αυτό αποτελεί ένα βασικό δίδαγμα από τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Συρία και την Τουρκία, γράφει εμφαντικά η γαλλική εφημερίδα ‘Le Monde’.

Το δράμα εξελίχθηκε για πρώτη φορά στην τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη Συρία, την Kobané, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία. Η πόλη ενδέχεται να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του ‘ισλαμικού κράτους’. Εδώ και μερικούς μήνες χιλιάδες Κούρδοι μαχητές, οι περισσότεροι της Συρίας, έχουν αναπτύξει σφοδρές μάχες με τα άρματα μάχης και το βαρύ πυροβολικό των τζιχαντιστών. Την Τρίτη το βράδυ ήταν έτοιμη η πόλη να πέσει, παρά τις αεροπορικές επιθέσεις των διεθνών δυνάμεων που εμπλέκονται στη συμμαχία υπό την αμερικανική ηγεσία.

Η κατάληψη της Κομπανι, θα προσδώσει στους τζιχαντιστές το σημαντικό πλεονέκτημα, τον έλεγχο του δρόμου κατά μήκος του μεγάλου μέρους των συνόρων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.

Θα ενισχύσει την πρόσφυση των τζιχαντιστών  στα σύνορα και θα τους δώσει μεγάλες εκτάσεις γης στον έλεγχό τους που θα επιτρέψει να αυξήσουν το λαθρεμπόριό τους από το οποίο είναι η βασική πηγή πόρων του ‘ισλαμικού κράτους’.

Τέλος,  η κατάληψη της πόλης Κομπανί, θα αναδείξει την αναποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού που θέλει να ‘νικήσει’ το ‘ισλαμικό κράτος’, αλλά αποτυγχάνει ακόμη και στον έλεγχο  των ανοικτών περιοχών του.

-
 Σημείωση: Όλο το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας:  Le Monde
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr