Τουρκία: 19 Κούρδοι νεκροί από τις διαδηλώσεις- ο στρατός ανέλαβε στο Ντιγιαρμπακίρ





Τουρκικό δημοσίευμα:  19 οι νεκροί διαδηλωτές

Οκτώβριος 8, 2014.

Χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και διαμαρτυρήθηκαν για την επίθεση των εξτρεμιστών του ‘ισλαμικού κράτους’ κατά της  κουρδικής πόλης Κομπανί στη Συρία.


Συνολικά έχουν σκοτωθεί από τις τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις, τουλάχιστον, 19 Κούρδοι διαδηλωτές, σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Μεγάλο τίμημα είχε η πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, Νιγιαρμπακίρ.
 
Οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ‘Ντογάν’, καθώς οι δυνάμεις του στρατού ανέλαβαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης, μετά από την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επεβλήθη.

Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται ότι την απραξία της τουρκικής κυβέρνησης και για τα εμπόδια που προέβαλε στην πρόσβαση των Κούρδων της Τουρκίας, στην πολιορκούμενη πόλη στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στο Ντιγιαρμπακίρ, Σιρνάκ, Μούγλα, Σμύρνη, Τσανάκαλε, Μπατμάν, Εσκί Σεχίρ και σε επαρχίες της ανατολικής και δυτικής Τουρκίας.

Παραρτήματα του κυβερνώντος κόμματος AKP έγιναν στόχοι των διαμαρτυρομένων και πυρπολήθηκαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν για απομακρύνουν τους διαδηλωτές και να διαλύσουν το λαό που ξεχύθηκε στους δρόμους.


 Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται  στο Ντιγιαρμπακίρ

Κωνσταντινούπολη

Σε φιλοκουρδικές ομάδες που διαμαρτύρονταν στην περιοχή Sultangazi της Κωνσταντινούπολης, επιτέθηκαν Τούρκοι εθνικιστές, αλλά αποκρούστηκαν από τους Κούρδους και τράπηκαν σε φυγή βρίσκοντας καταφύγιο σε κτήριο ενός κόμματος, όπου παγιδεύτηκαν. Διασώθηκαν επτά ώρες αργότερα από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν περίπου 50 άτομα τα οποία απομακρύνθηκαν με οχήματα- λεωφορεία της τουρκικής αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν ότι έγινε έκκληση μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του φιλοκουρδικού κόμματος –HDP, τη Δευτέρα το απόγευμα, να βγουν οι Κούρδοι στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης κατά το διωγμό των Κούρδων στα τουρκο-συριακά σύνορα από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με το πρακτορείο «Doğan».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr