Βούλγαρος Διπλωμάτης: Τα Βαλκάνια δεν είναι, πια, μια πυριτιδαποθήκη






Νοέμβριος 8, 2014.

«Τα Βαλκάνια δεν αποτελούν, πλέον, μια πυριτιδαποθήκη. Ζούμε σε μια νέα εποχή, η εικόνα είναι πολύ πιο πολύχρωμη, οι περισσότερες χώρες είναι ενταγμένες στο NATO. Τώρα κανείς δεν σκέφτεται να πολεμήσει κατά ενός άλλου».


Αυτά δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στο Βελιγράδι, Ιβάιλο Τριφόνοφ. Ο ίδιος σχολίασε για το τι προκάλεσε το μίσος μεταξύ των λαών των Βαλκανίων, αναφερόμενος στο συμβάν μεταξύ των Σέρβων και Αλβανών στο ποδοσφαιρικό αγών στο Βελιγράδι.

«Η σύγκρουση μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών χρονολογείται από δεκαετίες», είπε ο ειδικός. Υπάρχει ένα ιστορικό βάθος στο θέμα αυτό και μια έκφραση της αντίθεσης μεταξύ των δύο λαών αναφάνηκε στον αγώνα στο Βελιγράδι. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου και την προοπτική της εφαρμογής των ευρωπαϊκών πρακτικών το φαινόμενο θα αδυνατίσει», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη:

« Ζούμε σε μια νέα εποχή. Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τα ιστορικά τεχνάσματα (κατεργαριές) που έγιναν πριν από 100 χρόνια. Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου δεν είναι νέοι απάτριδες και άστεγοι των Βαλκανίων και επομένως δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις. Τα  πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο», είπε ανένδοτα ο πρώην πρέσβης.

 Όταν ρωτήθηκε  τι θα ήταν πιο σημαντικό στην μελλοντική πολιτική των Βαλκανίων, απάντησε ότι βασική υπόθεση  αποτελεί η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σημειώνει το βουλγαρικό κανάλι TV7.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr