Η Ελλάδα και η Κύπρος θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Αιγύπτου στην ΕΕ




Οι τρεις ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις


Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (κ) σε χειραψία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη (α) και τον Έλληνα πρωθυπυργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο Κάιρο το Σάββατο. (Φωτό: Αιγυπτιακή προεδρία Mohamed Abdel Maaty)

Νοέμβριος 8, 2014.

Κάιρο.

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για μια τριμερή σύνοδο κορυφής στην οποία συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας, γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα και συνεχίζει:


Ο αλ Σίσι, περιγράφοντας την σύνοδο κορυφής τόνισε ότι σηματοδοτεί μια «νέα φάση της τριμερούς συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο».

Και οι δύο επισκεπτόμενοι ηγέτες, των οποίων οι χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπαν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές» για την Αίγυπτο στον πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Σαμαράς εξέφρασε στον  αλ Σίσι, την διάθεση ότι προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία «στα διεθνή φόρα, ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εξηγήσει τις αιγυπτιακές θέσεις».

Ξεχωριστές Συναντήσεις

Ο αλ Σίσι συναντήθηκε τόσο με τον Σαμαρά, όσο και με τον Αναστασιάδη, ξεχωριστά, πριν από τη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Σαμέχ Σόουκρου,  τον υπουργό της Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου Μοουνίρ Φάχρι Αμπντέλ Νουρ και τον υπουργό Πετρελαίου, Σερίφ Ισμαήλ, σύμφωνα με προεδρική ανακοίνωση του Σαββάτου.

 Ο Αναστασιάδης και ο αλ Σίσι, συζήτησαν τρόπους για να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, στον τομέα του φυσικού αερίου.

Οι δύο ηγέτες διερεύνησαν «τη δυνατότητα  λήψης και  χρήσης των υποδομών και της  αιγυπτιακής βιομηχανίας φυσικού αερίου».

Κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου τα τρία κράτη κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις προσπάθειες χαρτογράφησης  των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχές που ορίζονται στην Κύπρο.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει  την Κύπρο, στο διχοτομημένο νησί . Η Τουρκία έχει υπό κατοχή,  το βόρειο μέρος του νησιού από το 1974.

Η Κύπρος έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, σχετικά με την συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί.

Τα θαλάσσια σύνορα, γύρω από το νησί της Μεσογείου, υπήρξαν επίσης ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.

Ο Αναστασιάδης, τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, «δεν στρέφεται κατά κάποιου συγκεκριμένου κράτους»  και κατηγόρησε τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, ένα θέμα στο οποίοι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία, είναι επίσης εύθραυστες,  μετά την υποβάθμιση από τις δύο χώρες της διπλωματικής παρουσίας τους στις πρωτεύουσες τους, νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένα επικρίνει την αιγυπτιακή κυβέρνηση μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013.

Περιφερειακά Ζητήματα
 
Κατά τη συνάντηση των τριών ηγετών στο Κάιρο, συζητήθηκαν, επίσης, περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη, η οποία έχει, επίσης, μια μακρά ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Ο Αναστασιάδης και ο Σαμαράς εξήραν τις προσπάθειες της Αιγύπτου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε την «ανάγκη για σταθερότητα στην Αίγυπτο, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές προκλήσεις, ιδιαίτερα την τρομοκρατία».

Ο αλ Σίσι και ο Σαμαράς επικεντρώθηκαν στην οικονομική συνεργασία και ο Σίσι ενδιαφέρθηκε για την εμπειρία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας.

Ο αλ Σίσι κάλεσε τον Σαμαρά να επενδύσει η Ελλάδα στην Αίγυπτο και να συμμετάσχει στην οικονομική διάσκεψη που έχει προγραμματισθεί για τον Φεβρουάριο του 2015.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr