Οι Κούρδοι στη Συρία απαγορεύουν την πολυγαμία





Νοέμβριος 10, 2014.

Οι Κούρδοι αξιωματούχοι στο συριακό Κουρδιστάν, έχουν διακοινώσει μια επίσημη εντολή στην περιοχή, με την οποία επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η πολυγαμία και επεκτείνεται η προστασία και τα δικαιώματα των γυναικών.


«Σκοπός της απόφασης είναι η προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών», δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραμί Αμπντουλραχμάν.

«Η εντολή αναφέρει ότι τα κορίτσια κάτω των 18 ετών δεν μπορούν να παντρευτούν και συγχρόνως απαγορεύεται η πολυγαμία. Παρέχει ίσα δικαιώματα για τα δύο φύλα και οι δύο σύζυγοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν διαζύγιο. Εκτός από αυτό, όλες οι μορφές βίας όπως: «βία για την τιμή», θα αντιμετωπίζονται ως παράβαση του νόμου», πρόσθεσε ο Αμπντουλραχμάν.

Και συνέχισε: 

«Σκοπός της απόφασης είναι να έρθει η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε όλες τις πτυχές της ζωής. Οι γυναίκες μπορούν να κατέχουν τις ίδιες θέσεις με τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών και των πολιτικών».

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στο Τζιζίρα – Cizîrê,   σε ένα από τρία κουρδικά καντόνια στη Βόρεια Συρία, μια περιοχή, γνωστή στους Κούρδους ως Ροτζάβα.

Το  κουρδικό δημοσίευμα σημειώνει ότι το Cizîrê ανήκει στην επαρχία Χασακάχ, της οποίας το 30% βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών του ‘ισλαμικού κράτους’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr