Τα ρωσικά όπλα στο Κουρδιστάν




Νοέμβριος 13, 2014.

Αρμπίλ.

Στο κέντρο ελέγχου στο γραφείο των ιρακινών αερογραμμών στην Τουρκία,  αποκαλύφθηκε ότι ένα μεταφορικό αεροπλάνο του ρωσικού στρατού, με ιδιωτικά διακριτικά, μετέφερε 40 τόνους όπλων και πυρομαχικών και προσπαθούσε  να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια (νότιο Κουρδιστάν- Ιράκ).


Ο επικεφαλής της επιτροπής των Πεσμεργκά στο Κουρδικό Κοινοβούλιο, Αρί Χαρσίν, δήλωσε ότι το Σώμα, εργάζεται για να διερευνήσει τις πληροφορίες που αναφέρονται για το ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο και τους ισχυρισμούς ότι μετέφερε όπλα στο Ιράκ.

Στις 2 Νοεμβρίου, ωστόσο, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο, μετέφερε περίπου 40 τόνους όπλων και πυρομαχικών στη Βαγδάτη, ενώ ένας Ιρακινός αξιωματούχος προσκείμενος στην ιρακινή κυβέρνηση, δήλωσε ότι το αεροπλάνο, επεδίωξε κατ’ αρχήν να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην κουρδική ειδησεογραφία, το αεροπλάνο μετέφερε περίπου  το φορτίο που αναφέρθηκε, ενώ τα επίσημα χαρτιά του ανέγραφαν ότι μετέφερε «τσιγάρα».

Πηγή από το γραφείο του ιρακινού πύργου ελέγχου, δήλωσε ότι το αεροπλάνο βρισκόμενο στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ο πιλότος ρωτήθηκε  για πού πάει, αυτός απάντησε ότι έχει πορεία στο Ιράκ.

Αργότερα,  το ιρακινό  γραφείο ελέγχου στα Άδανα, στην Τουρκία, ενημερώθηκε ότι το αεροπλάνο έχει ένα τεχνικό πρόβλημα και έπρεπε να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο στο εσωτερικό του Ιράκ.

Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε αμφιβολίες και  οι ιρακινοί αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ως ύποπτο, γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που πιλότος έλεγε κάτι τέτοιο σε αυτούς.

«Η Βαγδάτη ενημερώθηκε για αυτό και κατόπιν το αεροπλάνο αναγκάσθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και όχι στο Σουλεϊμανίγια, όπου είχε ζητήσει ο πιλότος», ανέφερε η πηγή.

Τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης. Αργότερα. ανέφεραν ότι το αεροπλάνο μετέφερε όπλα και πυρομαχικά.

Ο επικεφαλής του διεθνούς αεροδρομίου της Σουλεϊμανίγια, Ταχίρ Αμπντουλάχ, μιλώντας  στο κουρδικό Bas News, απέρριψε τις αναφορές ότι το ρωσικό αεροπλάνο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά  ζήτησε να προσγειωθεί στην Σουλεϊμανίγια.

«Κανένα ρωσικό αεροπλάνο δεν ζήτησε και δεν προσγειώθηκε στην Σουλεϊμανίγια που μετέφερε όπλα», είπε ο Αμπντουλάχ.

Παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια απέρριψε τις τυχόν παραδόσεις στην περιφέρεια του Κουρδιστάν, μέσω αυτού του αεροδρομίου, ωστόσο κάποιες ανεπίσημες πηγές ανέφεραν ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν σταλεί για παράδοση στο όνομα ενός  ανώτερου επίσημου του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PUK), σημειώνει το δημοσίευμα.
Η τύχη αυτής της ρωσικής στρατιωτικής βοήθειας, ακόμη, δεν διευκρινίστηκε.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr