Κύπρος: Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν κυπριακά αυτοκίνητα στις επιχειρήσεις τους





Νοέμβριος 4, 2014.

Ανησυχία έχει προκύψει μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας στην Κύπρο, μετά τις πληροφορίες ότι οι ένοπλοι τζιχαντιστές του ‘ισλαμικού κράτους’-‘ΙΚ’,  χρησιμοποιούν αυτοκίνητα με κυπριακές πινακίδες κυκλοφορίας στον πόλεμο που διεξάγουν στη Συρία και το Ιράκ.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Κύπρο, περίπου 170 με 200 φορτηγάκια χρησιμοποιούνται από το ‘ΙΚ’,  στα οποία έχουν τοποθετήσει βαριά πολυβόλα. Το ερώτημα που ανέκυψε είναι πως οι τζιχαντιστές είναι σε θέση να λαμβάνουν οχήματα από τους Ελληνοκύπριους.

Πληροφορίες, σημειώνει το κουρδικό Bas News, αναφέρουν ότι  έχουν αγορασθεί ή έχουν κλαπεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και μεταφέρθηκαν στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου.

Από εκεί, φαίνεται ότι έχουν μεταφερθεί από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου στη Συρία.



Οι κυπριακές αρχές έχουν δώσει εντολές να εντοπισθούν οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με τα οχήματα αυτά στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο και τα παραδίδουν εκεί, προκειμένου να αποτραπεί η ενίσχυση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, αυστηρότεροι έλεγχοι γίνονται σε αεροδρόμια και λιμάνια και επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε ξένες πρεσβείες και  παρακολουθούνται οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Κύπρο, όσοι ενδεχομένως έχουν επαφές με Συρία και Ιράκ.

Επίσης, διακριτική παρακολούθηση γίνεται στα τζαμιά που λειτουργούν στην Κύπρο, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου, Ανδρέα Πενταρά, ότι «οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την κατεχόμενη  από τους Τούρκους Κύπρο ως ενδιάμεση στάση πριν μεταφερθούν στην εμπόλεμη ζώνη».

Μέχρι στιγμής, λίγοι τζιχαντιστές έχουν εντοπισθεί στα αεροδρόμια και επαναπατρίσθηκαν.

Ο Πενταράς  εξέφρασε την ανησυχία ότι παρά τα αυστηρά μέτρα, οι φανατικοί ισλαμιστές έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και φθάνουν στο νησί με το πρόσχημα του τουρισμού.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr