Εξελέγη ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας




Σύμφωνα με το 99,07 τοις εκατό των ψήφων ο Iohannis (α) λαμβάνει,54,50%, και ο Βίκτορ Πόντα 45,49%

Νοέμβριος 17, 2014.

Ο Klaus Werner Iohannis, δήμαρχος της ρουμανικής πόλης Σίμπιου, είναι ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας, κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα.


Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, αργά χθες το βράδυ παραδέχθηκε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές και συνεχάρη τον 55χρονο Γιόχαννις, ο οποίος έχει ρίζες γερμανικές.

Στον πρώτο γύρο, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, είχε κερδίσει σημαντικούς ψήφους ο Βίκτορ Πόντα και θεωρούνταν ότι αυτός θα ήταν ο νικητής των εκλογών.

«Τηλεφώνησα στον Γιόχανις να τον συγχαρώ. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και ο λαός έχει πάντα δίκιο», δήλωσε ο Πόντα ενώπιον  των στελεχών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματός του.

Ο εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σχολιαστές των εκλογικών αποτελεσμάτων εκτιμούν ότι η νίκη του Iohannis «πιθανόν οφείλεται των ψήφων της ρουμανικής διασποράς».

Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια Ρουμάνοι, που ζουν στο εξωτερικό που έλαβαν μέρος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είχαν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στο Λονδίνο και το Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες ζουν, επειδή η οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας για αυτούς ήταν πολύ κακή. Έπρεπε να περιμένουν ώρες στην ουρά μπροστά από τις διπλωματικές αποστολές της Ρουμανίας και κάποιοι από αυτούς δεν κατάφεραν να ψηφίσουν.

Οι διαμαρτυρίες των Ρουμάνων του εξωτερικού, ανάγκασαν την περασμένη εβδομάδα την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr