Το Ισραήλ αναγνώρισε τους Αραμαίους ως ξεχωριστή εθνοτική ομάδα




Νοέμβριος 9, 2014.

Στους καταπράσινους λόφους της Γαλιλαίας, όπου ο Ιησούς είχε κηρύξει το Θείο Λόγο πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, τώρα μια ομάδα Αραμαίων επιθυμεί να αναβιώσει τη γλώσσα του Ιησού, καθώς γιορτάζει μια νίκη στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την αραμαϊκή κληρονομιά.


Σε ένα τόπο, όπου οι εντάσεις τρέχουν σε υψηλό βαθμό για τα θέματα της εθνότητας, της πίστης και της ιθαγένειας, τα μέλη της χριστιανικής σέκτας έχουν κερδίσει το δικαίωμα να αλλάξουν την ονομασία τους στα μητρώα του κράτους και από «Άραβες» να ταξινομηθούν με τη νέα εθνότητα των Αραμαίων.

Η ομάδα που ζήτησε αυτήν την αλλαγή είναι πολύ μικρή, μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα, αλλά η εκστρατεία τους είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τα ζητήματα της ταυτότητας στους Αγίους Τόπους και τη σύσταση του Ισραήλ με την αραβική μειονότητά του.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας από το Ισραήλ, να επιτρέψει στην ομάδα να αυτοπροσδιορισθεί ως «Αραμαίοι», είναι ένα σημάδι της εθνοτικής ανοχής, όπως λένε.

Ο Τσεν Μπράμ, ανθρωπολόγος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι η εκστρατεία  για την ομιλία των αραμαϊκών στη Γαλιλαία μπορεί κανείς να τη δει από ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο.


 Αραμαϊκή επιγραφή

Ο Μπράμ θα τονίσει ότι η αναγνώριση της εθνικότητας των Αραμαίων συνδέετει, επίσης, με μια πρόσφατη ώθηση από το Ισραήλ, να προσλάβει Χριστιανούς Άραβες στο Στρατό.

Οι χριστιανοί Άραβες, παραδοσιακά είναι στο πλευρό των μουσουλμάνων, όταν πρόκειται για θέματα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προσφέρονται εθελοντικά στις υπηρεσίες του στρατού.

«Τώρα θα υπάρξει μια διαφορά εθνοτήτων, Αράβων και Αραμαίων».

Τα αραμαϊκά είναι μια σημιτική γλώσσα  που σχετίζεται με τα εβραϊκά και τα αραβικά, ήταν κάποτε η κοινή γλώσσα της περιοχής, αλλά, αντικαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό, από τα αραβικά, μετά τον 7ο αιώνα με τις μουσουλμανικές  κατακτήσεις.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr