Frank-Walter Steinmeier για Σκόπια: Αντί για αγάλματα να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας...





Στη φωτό: «Steinmeier:  Η διαφορά του ονόματος δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες»

Νοέμβριος 6, 2014.

Η Γερμανία πιέζει για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα σε μια νύκτα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε συνέδριο στο Βερολίνο, αφιερωμένο στα Δυτικά Βαλκάνια.


Ήταν η έκτη διάσκεψη  που έγινε χθες (5 Νοεμβρίου) στο Βερολίνο (στο «The Aspen Institute») και έγινε εμφανές  ότι  η Γερμανία ενδιαφέρεται για τα Δυτικά Βαλκάνια και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων σε μια θετική κατεύθυνση.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της περιοχής, που ξεκίνησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τώρα μέσω του γερμανικού τμήματος του «The Aspen Institute» και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, Frank-Walter Steinmeier και Philip Hammond, αντίστοιχα, κάθισαν στο τραπέζι με τους Βαλκάνιους ομόλογούς τους.

Ο Γερμανός Υπέξ κατέκρινε τα Σκόπια για μνημειομανία

Το μέλλον της FYROM στην ΕΕ και η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα ήταν από τα βασικά θέματα της συζήτησης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, ότι αντί η χώρα να οικοδομεί μνημεία (αγάλματα) θα έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερο στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα.

Επίσης ο Eckart Strateshulte συντονιστής στο υπουργικό πάνελ θα ρωτήσει: «η επιμονή για καθιέρωση του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων δεν αποτελεί ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα για το μέλλον του λαού και της χώρας;» και θα συνεχίσει: « Από τη μια πλευρά η Ελλάδα κρατά τα Σκόπια έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη τα ίδια τα Σκόπια ωθούν το θέμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

«Δεν είναι καιρός να αλλάξετε συμπεριφορά και να πείτε ότι δεν χρειαζόσαστε περισσότερα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη εγγύτητα προς την Ένωση;», ρώτησε ο Strateshulte.

Σε απάντηση ο Πόποσκσι τόνισε ότι η χώρα του, το 1995 έκανε έναν πολύ οδυνηρό συμβιβασμό στο όνομα με μια προσωρινή ονομασία, που έγινε αποδεκτη στον ΟΗΕ, άλλαξε τη σημαία του κράτους  και τροποποίησε το Σύνταγμα. 

«Όλα αυτά τα κάναμε προκειμένου ο γείτονάς μας να εγγυηθεί ότι δεν θα εμποδίσει το ευρω-ατλαντικό μέλλον μας.
Βλέπουμε τώρα την πραγματικότητα. Οι Έλληνες φίλοι μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε έξω», είπε- σύμφωνα με την Deutsche Welle στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr