Ακτιβιστές: Το έργο «Σκόπια 2014» προωθεί τη βία μεταξύ των εθνοτήτων



Δεκέμβριος 3, 2014.

Το σχέδιο «Σκόπια 2014»,  με τις τοποθετήσεις αγαλμάτων από τους Σλάβους στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων,  αποτελεί  αρνητκό παράδειγμα, και επιτείνει στην αύξηση των εθνοτικών εντάσεων στη χώρα.




Το έργο αυτό παρέχει κέρδος μόνο στο πολιτικό κόμμα που κυβερνά, αλλά είναι αρνητικό στους πολίτες και την κοινωνία, που προσπαθούν να διατηρήσουν την συνύπαρξη μεταξύ των κύριων  εθνοτικών ομάδων που αποτελούν τον κορμό του  πληθυσμού της χώρας.

Εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι οι προσπάθειες αυτές εξανεμίζονται με τον έπαινο σε ήρωες που προβάλλει κάθε κοινότητα, με την ανέγερση μνημείων και τις αποκαλύψεις αγαλμάτων που τροφοδοτούν τον εθνοτικό ανταγωνισμό.

Ο Τζαμπίρ Ντεράλα από την ‘Οργάνωση Πολιτών’ «Цивил» (Σίβιλ), ισχυρίζεται ότι το έργο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της ιστορικής κατάχρησης που έγινε κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, και αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στις εθνοτικές σχέσεις, διότι εξυψώνει τον εθνικισμό.

Η ‘Σίβιλ’ σε συνεργασία με άλλες δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις ξεκίνησαν σήμερα τη δημοσίευση «Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα» που διερευνά για το πώς οι πολίτες θυμούνται την ιστορία μεταξύ των ετών 1903- 2014.

Οι ΜΚΟ προβαίνουν στη σύγκριση αυτή σε ό, τι αφορά το παρελθόν για να καταλάβουν οι πολίτες της σλαβικής εθνότητας την υπόστασή τους, καθώς και αυτοί της αλβανικής κοινότητας.

Το αποτέλεσμα, λέει ο Ντεράλα δείχνει πως και οι δύο εθνοτικές ομάδες αλληλοεπιδρούν η μία στην άλλη από τη θέση των διάφορων ιστορικών αφηγήσεων κάθε περιόδου.

«Το έργο ‘Σκόπια 2014’ είναι μια κατάσταση που ομιλεί για ένα λαμπρό μέλλον μεταξύ των εθνοτήτων. Μέσα σε μια μικρή περιοχή, όπως είναι το κέντρο της πόλης των Σκοπίων, έχουν στηθεί αγάλματα που κρατούν όπλα στα χέρια τους και δείχνουν τη βία. Ποιος ο σκοπός στον λαό που τα βλέπει κάθε μέρα; Αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό για κοινή διαβίωση, Πρόκειται για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας που προωθεί τη βία κατά των εθνοτήτων, της θρησκείας και του φύλου», είπε ο Ντεράλα, σύμφωνα με το Sky της Οχρίδας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr