ΟΑΣΕ: 900 χιλιάδες οι Σέρβοι πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου




Δεκέμβριος 1, 2014.

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο όλοι οι πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς που άρχισαν το έτος 1999.


Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, το Κοσσυφοπέδιο εγκατέλειψαν  για να σωθούν περισσότεροι από 900 χιλιάδες άνθρωποι.

Μετά από μια 15ετία, από την φοβερή εκείνη εποχή, ο οργανισμός για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη- ΟΑΣΕ,  σε διήμερο συνέδριο  που πραγματοποίησε στην πόλη των Σκοπίων, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για την επιστροφή τους.

Αρκετοί από αυτούς έχουν επιστρέψει, εφ’ όσον η κατάσταση το επέτρεψε, αλλά πολλές περιουσίες τους έχουν οικειοποιηθεί από τους κατοίκους αλβανικής καταγωγής. 

Ένας σημαντικός αριθμός παρέμεινε σε γειτονικές χώρες ή σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. 

Κύριος όγκος των προσφύγων που εγκατέλειψαν την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου είναι Σέρβοι, ενώ αναφέρονται Ρομά και άλλες  μικρές εθνικότητες. 

Τα διεθνή και τα εθνικά θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και άλλες χώρες, έχουν αποτύχει να εγγυηθούν την ασφάλεια και την κοινωνική ένταξη τους, σε επιστροφή τους.

Το διήμερο συνέδριο στην πόλη των Σκοπίων που έγινε με ευθύνη της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, παρακολούθησαν πολιτικοί εκπρόσωποι του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM,  Σερβίας και Μαυροβουνίου, προσπαθώντας να βρουν τρόπους που να εγγυώνται την ασφάλεια κατά την επιστροφή τους στις πατρικές εστίες, αφού  εκεί όπου έχουν εγκατασταθεί, προσωρινά,  ζουν σε συνθήκες άθλιες και ακραίας φτώχειας.

Από την άλλη πλευρά, μόνο φέτος, περίπου 14 χιλιάδες Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για αναζήτηση καλύτερης τύχης στη Δυτική Ευρώπη, όπως αναφέρει η σλαβική των Σκοπίων Alfa.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr