Τουρκία: Ήρθη η απαγόρευση δύο Κουρδισσών βουλευτών





Δεκέμβριος 17, 2014.

Οι Κούρδισσες βουλευτές Λεϊλά Ζάνα και Αϊσέλ Τουγλούκ (φωτό), οι οποίες είχαν υποστεί πενταετή πολιτική απαγόρευση από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο το 2009, μετά το κλείσιμο του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), τώρα θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε πολιτικά κόμματα και σε πολιτικές δραστηριότητες.


Και οι δύο γυναίκες βουλευτές, δήλωσαν ότι θα ενωθούν με το  φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα- HDP.

«Οι πολιτικές απαγορεύσεις συνιστούν σοβαρή παράβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου», δήλωσε η Τουγλούκ, και σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόσθεσε ότι ελπίζει το κλείσιμο πολιτικών κομμάτων, όπως έγινε με το DTP, να μην ξανασυμβεί στο μέλλον.

Η Αϊσέλ Τουγλούκ είπε ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος με δημοκρατικά και πολιτικά μέσα και όχι με τη βία και σημείωσε ότι ο κουρδικός λαός την έχει εκλέξει ως εκπρόσωπό του.

Η Τογλούκ υποστήριξε το δικαίωμά της να συμμετέχει σε πολιτικές δραστηριότητες, οι οποίες  πρέπει να διασφαλίζονται από το κράτος.

Οι δύο Κούρδισσες βουλευτές δήλωσαν ότι θα γίνουν μέλη του HDP και δήλωσαν από κοινού ότι είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού θέματος που εκκρεμεί επί δεκαετίες στην Τουρκία.

Η εφημερίδα Sabah, επισημαίνει ότι στις Λεϊλά Ζάνα και Αϊσέλ Τουγλούκ, μαζί με 30 άλλους πολιτικούς,  είχε απαγορευθεί η πολιτική δραστηριότητα τους,  για μια περίοδο πέντε ετών από το 2009, ως μέλη του DTP, που κατηγορήθηκε, τότε,  για δεσμούς με το παράνομο στην Τουρκία,  Κουρδικό Εργατικό Κόμμα- PKK. Ωστόσο, οι δύο Κούρδισσες επανεξελέγησαν στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, αφού κατέβηκαν στις εκλογές του 2011, χωρίς κόμμα, ανεξάρτητες. 

Τώρα, η απόφασή τους, να προσχωρήσουν στο φιλοκουρδικό κόμμα, αυξάνει τις έδρες του HDP σε 29.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr