Κούρδοι Τουρκίας: Δεν κάνουμε έκκληση για βία





Δεκέμβριος 10, 2014.



Ο Selahattin Demirtaş συν-πρόεδρος του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στην Τουρκία-HDP, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν απευθύνει έκκληση για βία, όταν μιλά ότι το κόμμα του θα κατέβει στους δρόμους, εάν περάσει ένας νέος νόμος για την εσωτερική ασφάλεια.


Ο Ντεμιρτάς, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες, σε απάντηση των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος 


τόνισε ότι «ο Ντεμιρτάς θα είναι ο μόνος υπεύθυνος για κάθε σταγόνα που μπορεί να πέσει (σε πιθανές διαδηλώσεις των Κούρδων)».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε δηλώσει στις 15 Οκτωβρίου ότι ένα νόμος για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, όπως το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση και της ελευθερίας του λόγου.

«Ο νέος νόμος (που προωθείται) θα επιτρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρόληψη εγκλημάτων, χωρίς να περιμένει για μια άδεια εντάλματος για έρευνα από τον εισαγγελέα», είπε ο Νταβούτογλου.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι το κόμμα του, HDP,  θα σταθεί ενάντια στη νομοθεσία, η οποία πρέπει να εγκριθεί στο Κοινοβούλιο, αλλιώς θα βγουν (οι Κούρδοι) στους δρόμους.

Επισημαίνεται ότι οι Κούρδοι στην Τουρκία, διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα τον Οκτώβριο, με το πρόσχημα ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών στην πόλη Κομπάνι της βόρειας Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Στις διαδηλώσεις σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα και αυτές καθορίστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση ως ‘παράνομες’, σημειώνει χαρακτηριστικά το τούρκικο δημοσίευμα.

«Κατά την εκτίμησή μου, δεν υπάρχει καμία πρόσκληση για βία, ούτε ενθάρρυνση σε αυτήν», είπε ο Ντεμιρτάς και πρόσθεσε: «Αντίθετα, προειδοποιήσαμε ότι η νέα δέσμη μέτρων ασφαλείας της κυβέρνησης, θα προκαλέσει αιματοχυσία», σημειώνει η Haberler.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr