Σκόπια: Η αλβανική ορθόδοξη κοινότητα θα λειτουργεί στα αλβανικά




Δεκέμβριος 8, 2014.

Η αλβανική ορθόδοξη κοινότητα, μετά από προσπάθειες αφομοίωσής της τα τελευταία εκατό χρόνια, με διάφορους τρόπους από τις αρχές, τώρα επιστρέφει στις ρίζες της και έχει αποφασισθεί η  Θεία Λειτουργία να γίνεται στην αλβανική γλώσσα,  μέσα στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων, όπως δήλωσε ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός της 


 Δημοκρατικής Ένωσης για  Ενσωμάτωση (DUI) μετά τη συνάντησή του με την Christine Altauzer, πρέσβειρα της Γερμανίας στα Σκόπια.

 Πέρα από την εξέλιξη στην αλβανική ορθόδοξη κοινότητα στη συνάντηση συζήτησαν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και για την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.
 Ο Αχμέτι αναφέρθηκε σε εσωτερικά ζητήματα που απασχολούν τον αλβανικό πληθυσμό των Σκοπίων.

Πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι η διαφορά του ονόματος εμποδίζει και κρατά σε ομηρία τα Σκόπια, ως προς το ευρω-ατλαντικό τους μέλλον και ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κύριων εθνοτήτων στη χώρα.

Ο Αχμέτι ζήτησε την υποστήριξη του Βερολίνου στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και η Γερμανίδα πρέσβυς είπε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να βοηθήσει και τόνισε ότι πιστεύει, το ανοικτό αυτό θέμα,  με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές,  μπορεί να ξεπερασθεί.

-        

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr