Η Τουρκία προσβλέπει στην αύξηση της πολεμικής της μηχανής




Ιανουάριος 8, 2015.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αμυντικών έργων την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση που είχε με την εκτελεστική επιτροπή της Αμυντικής Βιομηχανίας, στην Άγκυρα.


Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα παραγγείλει τέσσερα ακόμη, Stealth F-35 της πέμπτης γενιάς, τα οποία θα αποτελέσουν τα νέα μαχητικά πρώτης γραμμής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

«Θα αποκτήσουμε ακόμη τέσσερα της επόμενης γενιάς μαχητικών F-35, εκ των οποίων δύο έχουν, ήδη, παραγγελθεί και η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 μαχητικά F-35, μέχρι το 2030. Η τουρκική πολεμική αεροπορία, πρέπει να εκσυγχρονισθεί με την πλέον προηγμένη νέα γενιά αεροσκαφών, τα Lockheed F-35.»

Η Τουρκία, είχε ήδη παραγγείλει τα δύο πρώτα μαχητικά F-35 για τον προβλεπόμενο στόλο των 100 αεροσκαφών από τις 5 Μαΐου του περασμένου έτους και σχεδιάζει να αναπτύξει τα αεροσκάφη αυτά μέχρι το 2019.

Τα F-35 θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα μαχητικά του στόλου της, F-4 και F-16. Το αμερικανικό Πεντάγωνο στις 12 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ανέφερε ότι η Ιταλία και η Τουρκία θα παρέχουν, αρχικά, τη συντήρηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, καθώς και του κινητήρα τους, στην Ευρώπη, από το 2018.

Το σύγχρονο μαχητικό F-35 έχει αναπτυχθεί και κατασκευασθεί από τους αμυντικούς ανάδοχους των ΗΠΑ, Lockheed - Martin για τις ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Ιταλία, Νορβηγία, Τουρκία, Ολλανδία, Δανία και Καναδά σε ένα συνολικό έργο αξίας περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την εταιρεία, παγκόσμια  πρώτη, σε πρόγραμμα ακριβών όπλων.

Ο Νταβούτογλου, είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή έλαβε την απόφαση, κατά τη συνεδρίαση, να συνεχίσει τις συνομιλίες σχετικά με το σχεδιαζόμενο μεγάλης εμβέλειας έργο του πυραυλικού συστήματος της Τουρκίας, με όλες τις προσφορές.

Το τουρκικό πρόγραμμα, για την εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, μεγάλης εμβέλειας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της αμυντικής βιομηχανίας. 

Επιδιώκουν να  συμμετάσχουν σε αυτό η Κίνα, οι ΗΠΑ και μια ιταλο-γαλλική εταιρεία. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα χέρια του υφυπουργού της Αμυντικής Βιομηχανίας, είπε ο Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του σύγχρονου τουφεκιού του πεζικού MPT 76 για τις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις.

«Σχεδιάζουμε να παράγουμε 35 χιλιάδες τουφέκια σε πρώτο στάδιο. Εκτιμήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις γι’ αυτό και αποφασίσαμε τη μαζική παραγωγή».

Το 7,62 χιλιοστών θαλάμης τουφέκι προορίζεται να γίνει το νέο πρότυπο  όπλο πεζικού για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Νταβούτογλου, είπε επίσης, ότι η Τουρκία θα αγοράσει πέντε επιπλέον δικινητήρια Boeing CH-47F Chinook, για μεταφορά βαρέων φορτίων.

Επίσης θα συνεχισθεί η παραγωγή πυραύλων αέρος-αέρος, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2010.


--




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr