Σκόπια-Αναλυτές: Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διαίρεση της κοινωνίας




Ιανουάριος 14, 2015.

Η διάσπαση της κοινωνίας στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων- FYROM,  εξακολουθεί να εμβαθύνει, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και μεταξύ των ίδιων των εθνοτικών ομάδων που την απαρτίζουν.


Ένα τρέχον θέμα έχει να κάνει με τη συζήτηση που γίνεται, σχετικά, με τις αλλαγές στο νόμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα,  με τις διαμαρτυρίες που τίθενται ενάντια σε αυτές τις αλλαγές, συνυπάρχουν οι διαμαρτυρίες, οι οποίες είναι υπέρ των αλλαγών. Στην ίδια διαβάθμιση είναι και άλλες περιπτώσεις που έχουν χωρίσει την κοινωνία, όπως στο αμφιλεγόμενο σχέδιο «Σκόπια 2014».

Γνώστες  των πολιτικών ζητημάτων και των τάσεων, λένε ότι ο διαχωρισμός σε πολλά θέματα, υπάρχει και μέσα στα κόμματα και μάλιστα σε αυτά που ασκούν την εξουσία.

Ο Arsim Sinani, αναλυτής και καθηγητής πανεπιστημίου,  θα επισημάνει ότι για τον κατακερματισμό της κοινωνίας φταίει η κυβέρνηση, η οποία- όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ευνοείται από την προώθηση του διχασμού, γιατί έτσι αντλεί δυνάμεις  για να παραμείνει στην εξουσία.

« Η κυβέρνηση σήμερα ακολουθεί μια πολιτική των διαιρέσεων προκειμένου να επιβιώσει. Όταν δεν υπάρχουν εθνικές διαιρέσεις, πολιτικές, γλωσσικές, οικονομικές, δεν μπορεί  αντλήσει δυνάμεις από την κοινωνία.  Ενώ, τώρα, είναι μια εξουσία, που ευνοείται από τις διαιρέσεις της κοινωνίας», λέει ο Σινάνι.

Η Mirjana Malevska, λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στο Τέτοβο, λέει ότι η κυβέρνηση καταχράται τα συναισθήματα των πολιτών για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί  εθνοτικούς διαχωρισμούς στο μεικτό πληθυσμό της χώρας, εκμεταλλεύεται τις αντιθέσεις τους, προς όφελος των πολιτικών της επιδιώξεων.

Ο Σινάνι θα επισημάνει ότι ο κατακερματισμός της κοινωνίας, κάνει  την ίδια την κοινωνία αδύναμη και φτωχή σε αντιδράσεις. «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μπορεί να ανατραπεί  μόνο με μια γενική διαμαρτυρία και προσπαθεί να προκαλέσει διαιρέσεις «κάνοντας εχθρούς τους πολίτες μεταξύ τους και τους διαχωρίζει σε Σλάβους, Αλβανούς και σε άλλες μειονότητες», ισχυρίζεται ο Σινάνι, σύμφωνα με το «Radio Evropa e Lirë».

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr