Το Ιράν εκτόξευσε νέο δορυφόρο στο διάστημα




Φεβρουάριος 2, 2015.

Το Ιράν εκτόξευσε νέο δορυφόρο στο διάστημα, τον τέταρτο των τελευταίων ετών, σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπως αναφέρει το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.


Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Χοσεΐν Ντεχγκάν, δήλωσε ότι ο δορυφόρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Ιράν, έχει την ονομασία «Φαΐρ» ή στα περσικά «Αυγή».

Το Associated Press σχολιάζοντας την εκτόξευση του δορυφόρου,σημειώνει ότι έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Διεθνείς παρατηρητές, επίσης,  ανησυχούν ότι το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν, ενδεχομένως θα βοηθήσει στο σχεδιασμό πυραύλων που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι τα προγράμματα πυρηνικών και διαστήματος είναι για ειρηνικούς σκοπούς.  Η Δύση, ωστόσο,  ανησυχεί με το ότι το Ιράν θα μπορούσε να εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία το 2013 με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά δεν έχει γίνει μόνιμη.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr