Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο για την «ρωσική παραπληροφόρηση»






Μάρτιος 12, 2015.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση στις Βρυξέλλες με την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, να αναπτύξει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της ρωσικής «εκστρατείας παραπληροφόρησης», σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.


«Το συμβούλιο της ΕΕ, τονίζει την ανάγκη να αμφισβητήσει τη σημερινή ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης και προσκαλεί ανώτερους υπαλλήλους να …προετοιμάσουν το σχέδιο δράσης για τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου, για τη στρατηγική επικοινωνίας στην υποστήριξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και τις αξίες της ΕΕ», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την «επέκταση της ρωσικής προπαγάνδας» και την «επιθετική εκστρατεία», επισημαίνοντας ως παράδειγμα  τον τηλεοπτικό σταθμό «RussiaToday»- RT  και τη νέα Πύλη «Σπούτνικ» καθώς και την περίπτωση της δημοσιογράφου Liz Wal, ανταποκρίτρια του RTστην Ουάσιγκτον που σταμάτησε το ζωντανό πρόγραμμα, επειδή δεν ήθελε να συμμετάσχει στη φερόμενη ‘ζωγραφική’ των πληροφοριών για την ανατροπή του αεροσκάφους της Μαλαισίας πάνω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανώνυμο Ευρωπαίο διπλωμάτη, «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη ρωσική προπαγάνδα που βρίσκεται στο αποκορύφωμά της».

Οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαρτίου, θα αναζητήσουν έναν τρόπο να «ασχοληθούν με τη ρωσική προπαγάνδα» στις δυτικές χώρες, όπως η Γερμανία, καθώς και σε χώρες της Βαλτικής.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr