Τουρκία: Το μαρτύριο της γυναίκας με αριθμούς




Μάρτιος 8, 2015.

Η έκθεση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-  IHD, για το 2014,  είναι για ακόμη μία φορά- γράφει η εφημερίδα ‘Αϊντινλίκ’- καταιγιστική για την επικίνδυνη έκταση της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία.


«Το 2014, 296 γυναίκες σκοτώθηκαν, 39 αυτοκτόνησαν, 191 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή βιασμού, 585 γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό ή τραυματισμό και έξι γυναίκες έπεσαν θύματα εγκλημάτων τιμής, ενώ 13 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε ύποπτες περιστάσεις», είπε ο Songül Erol Abdil από την IHD.

Χιλιάδες τα θύματα βίας

 Η έκθεση της IHD, για το 2014 αναφερόμενη σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκάλυψε ότι συνολικά 3.401 άτομα υπήρξαν θύματα βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης, ταπείνωσης ή άδικης τιμωρίας στην Τουρκία το 2014, ενώ 1.021 από αυτούς τους ανθρώπους υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή κακομεταχειρίστηκαν κατά την κράτησή τους.

Επίσης 44 παιδιά σκοτώθηκαν, ενώ 219 παιδιά τραυματίσθηκαν σε βίαια επεισόδια.
Η έκθεση συντάχθηκε από προσωπικές έρευνες των παραρτημάτων της Ένωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα, από ερευνητικές επιτροπές και από δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν σε τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και αναφορές από σχετικές ΜΚΟ και κρατικούς θεσμούς.

Επίσης, η έκθεση παρουσιάζει 235 κατάδικους να έχουν βασανισθεί ή να έχουν πέσει θύματα κακοποίησης στις φυλακές, εκ των οποίων οι 54 ήταν ανήλικα παιδιά.

Αναφέρεται ότι υπάρχουν ειδικοί αξιωματικοί ασφαλείας που εφαρμόζουν βασανιστήρια και αυτοί έχουν κακοποιήσει 19 άτομα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr