Σκόπια: Κορύφωση της Κρίσης με τις μαζικές υποκλοπές





Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Σκόπια.

 Το σκάνδαλο των μαζικών υποκλοπών από τον πρωθυπουργό της FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι,  που γίνεται μέσω της δράσης του πρώτου του εξαδέλφου, Σάσο Μιγιάλκοφ, ο οποίος είναι διευθυντής της Διοίκησης για την Ασφάλεια και την Αντικατασκοπεία- UBK, εξακολουθεί να είναι το βασικό συστατικό για την πολιτική αναταραχή στη χώρα.




Σήμερα, ο Ζόραν Ζάεφ, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) αποφάσισε να αποκαλύψει το 8ο επεισόδιο των παράνομων δραστηριοτήτων από την κυβέρνηση και στη συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε επιλεγμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις προϊόντα υποκλοπής.


Τα φωνητικά αυτά αρχεία παρέδωσαν στον Ζάεφ,  άτομα τα οποία είναι μυημένα στην UBK και έδειξαν απροθυμία στη συμμετοχή τους,  σε αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα της κυβέρνησης.




Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου,  που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του κόμματος SDSM στην πόλη των Σκοπίων, η σημερινή στην οποία προσήλθαν 120 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, πραγματοποιήθηκε στο "Universal Hall" των Σκοπίων, ένα κέντρο συνεδρίου με μεγάλο χώρο σε αντίθεση με τη μικρή αίθουσα Τύπου στην έδρα του κόμματος.


Το κίνητρο για τη συνέντευξη στο χώρο αυτό, ήταν η πρόσβαση στην παρουσίαση ενός ευρύτερου κοινού και για πρώτη φορά σε αυτήν παραβρίσκονταν εκπρόσωποι από πρεσβείες ξένων χωρών.



Οι  σημερινές αποκαλύψεις αποτέλεσαν την όγδοη, σε μια σειρά διαδοχικών συνεντεύξεων, που αποδεικνύουν το κυβερνητικό έγκλημα, όσον αφορά την κατάχρηση εξουσίας, σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση, τη χειραγώγηση  των εκλογών (από το κόμμα  VMRO-DPMNE, του οποίου πρόεδρος είναι ο Νίκολα Γκρούεφσκι εδώ και 9 χρόνια).


Ενώ οι προηγούμενες συνεντεύξεις ξεκίνησαν  με συνομιλίες των κυβερνώντων μεταξύ τους, καθώς και με έναν δημοσιογράφο, στη συνέχεια κλιμακώθηκαν με  αποκαλύψεις για πολιτικούς κρατούμενους,  και τη χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης από το VMRO-DPMNE,  με χρήση στις συνομιλίες ρατσιστικών επιθέτων, κατάχρηση εξουσίας και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη χώρα.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Γκρούεφσκι προσπαθεί να υποστηρίξει  τις ενέργειες αυτές με δραματικές συνεντεύξεις Τύπου στην τηλεόραση, δηλώνοντας ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν αποτελεί απόδειξη εγκλήματος, και ότι «οι πολιτικοί είναι άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι» και ότι «η βλασφημία είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στις ιδιωτικές συνομιλίες».


Επίσης, ο Γκρούεφσκι διατείνεται, με μάλλον αξιοθρήνητο ύφος, ότι το VMRO-DPMNE έχει κερδίσει τις εκλογές όχι από απάτη αλλά επειδή «οι πολίτες αναγνωρίζουν μια επιτυχημένη και παραγωγική κυβέρνηση».



                                            Ο Πενταρόφσκι στο βήμα κατά τη συνέντευξη Τύπου

Μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, το SDSM μπροστά σε χιλιάδες πολίτες,  έγινε  γνωστή με αποκαλύψεις η  πλαστογράφηση των εκλογών, όπως αυτή φαίνεται από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις:


Της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόφσα με περιφερειακούς πολιτικούς αντιπροσώπους του κόμματος, για τη δημιουργία πλαστών δελτίων ταυτότητας με σκοπό τη δημιουργία «ψηφοφόρων φαντασμάτων» και κλοπές  μέσω των εκλογικών καταλόγων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ασφαλής αποθήκη (ψήφων).


Του πολιτικού των Ρομά, Αμντί Μπαϊράμ που πρόσθεσε λίστα αποθανόντων για να χρησιμοποιηθούν ως πλαστές ψήφοι.


Μεσολάβηση της Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα σε εκλογικό κέντρο στο Κουμάνοβο προκειμένου να παρουσιασθεί νίκη του κόμματος.


Συνομιλία της Γιανκουλόφσκα με τον υπουργό Οικονομικών, Ζόραν Σταβρέσκι, που συνωμοτούν  για χειραγώγηση των εκλογών σε ορισμένους δήμους, ενώ και οι δύο αναγνωρίζουν  ο ένας στον άλλον ότι αυτή είναι μια δυσάρεστη χειραγώγηση.


Συνομιλία του Μίλε Γιανακιέφσκι (κυβερνητικός αξιωματούχος)  με φύλακα των φυλακών “Idrizovo” που τον διατάζει  να χειραγωγήσει την ψήφο των κρατουμένων και να επικοινωνήσει με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ώστε να εξασφαλισθεί  η μαζική ψηφοφορία των στρατιωτών υπέρ του VMRO-DPMNE.

Ο Μαρτίν Πρότουγκερ (κυβερνητικός αξιωματούχος)  ζήτησε από την Γιανκουλόφσκα να ‘νοικιάσει’ αξιωματικούς ως απατεώνες, κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Οχρίδα. Η Γιανκουλόφσκα το εγκρίνει, αλλά ο Πρότουγκερ ζητά οι αξιωματικοί της χωροφυλακής που ζητά να είναι ‘πραγματικά καθίκια’.

Μια συναρπαστική συνομιλία είναι αυτή  που σχεδιάζεται η βλάβη σε ανελκυστήρες των εκλογικών κέντρων προκειμένου να μην μπορέσουν οι ηλικιωμένοι (που κατά πλειοψηφία ψηφίζουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) να ψηφίσουν.

Επίσης, η υπουργός Εσωτερικών τοποθετούσε  αξιωματικούς της αστυνομίας που συμπαθούσαν το SDSM,  σε περιπολίες, υποβαθμίζοντας τους, με την προοπτική να τους εμποδίσει να ψηφίσουν, ασκώντας και άλλες απειλές κατά αυτών.

Μετά την παρουσίαση των πολλαπλών περιστάσεων χειραγώγησης των εκλογών, η συνέντευξη Τύπου, έκλεισε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του SDSM, Όλιβερ Σπασόφσκι, με το συμπέρασμα ότι το δικαστικό σώμα είναι καταστρεμμένο και επηρεάζεται από το VMRO-DPMNE και ότι ο τελικός αγώνας πρέπει να είναι  πολιτικός, με δεδομένη την απουσία ενός κράτος δικαίου.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr