Αντιδράσεις σε ΗΠΑ για περιορισμό ελευθερίας Τύπου στην Τουρκία






Μάρτιος 20, 2015.

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου, 74 γερουσιαστές από τη Γερουσία των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την «προσβολή προς τις βασικές αρχές της δημοκρατίας στην Τουρκία».


Προέτρεψαν τον Τζον Κέρι να μιλήσει κατά των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου στη μοναδική μουσουλμανική χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, της οποίας η κυβέρνηση έχει εντείνει την καταστολή της πολιτικής διαφωνίας.

Σχολιάζοντας την επιστολή που απέστειλαν στον Κέρι οι 74 γερουσιαστές, το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Τουρκία, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Akif Hamzaçebi, δήλωσε ότι η επιστολή απέδειξε ότι υπάρχει διεθνής ευαισθησία σχετικά με την έλλειψη της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει ελευθερία Τύπου στην Τουρκία. Ο λαός δεν έχει ελευθερία στην πληροφόρηση εδώ. Η ελευθερία των πληροφοριών καταστέλλεται. Οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ποια κατάσταση επικρατεί στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Όλος ο κόσμος, η ΕΕ έχει αναγνωρίσει ότι καταστέλλεται η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Hamzaçebi.

Ο βουλευτής του CHP στην Άγκυρα, İzzet Çetin, επανέλαβε τα λόγια του Hamzaçebi, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ελευθερία και επικρίνεται το κυβερνών κόμμα.

«Είναι δύσκολο να πω ότι υπάρχει ελευθερία Τύπου στην Τουρκία. Οι αναφορές από τους γερουσιαστές προς τον Τζον Κέρι επαληθεύουν τη διεθνή ευαισθητοποίηση και την ανησυχία για την κακή ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Και αυτό είναι ντροπή για εμάς», είπε ο Τσετίν.

Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), μέσω του βουλευτή Tunca Toskay, είπε ότι «η λειτουργία του Τύπου σε μια δημοκρατία υπερασπίζει τα δικαιώματα του λαού και θέτει ζητήματα έναντι της πολιτικής εξουσίας, αλλά ο Τύπος στην Τουρκία δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό», είπε.

Επίσης, ο βουλευτής του MHP, Yusuf Ziya İrbeç, κατέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης για την καταστολή  από την κυβέρνηση της ελευθερίας του Τύπου.

«Τα ζητήματα σχετικά με τον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων, καθώς και η ελευθερία του Τύπου, αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε τις διεθνείς πρακτικές, αλλά η αμερικανική έκθεση αποτελεί ένα σημάδι ότι πηγαίνουμε σε έναν μοναχικό δρόμο», πρόσθεσε ο Ιμπρέτς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bugün».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr