Ο επικεφαλής της CIA προειδοποιεί το Ιράν




Μάρτιος 23, 2015.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζον Μπρέναν- John Brennan, σε συνέντευξή του στο Fox News, από την έδρα της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, έδωσε το στίγμα των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις διαπραγματεύσεις που είναι εν εξελίξει.


Στο Λάνγκλεϊ που βρίσκεται το συγκρότημα  της υπηρεσίας πληροφοριών, όπου χιλιάδες υπάλληλοι εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για συλλογή πληροφοριών και σκηνοθετούν μυστικές επιχειρήσεις για την προστασία των ΗΠΑ από ξένες απειλές, ο οργανισμός έχει μια μοναδική εικόνα για το συμβαίνει σε καυτά σημεία σε όλον τον κόσμο.

Η συνέντευξη του Τζον Μπρέναν έγινε στο δημοσιογράφο του ‘Fox’,  Chris Wallace, ο οποίος του απηύθυνε το ερώτημα τι θα συμβεί εάν οι συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, καταρρεύσουν και δεν υπάρξει καμία συμφωνία.

Ο επικεφαλής της CIA,  δήλωσε: «Το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ένα θέμα που ελπίζουμε να μπορεί να σταματήσει, αλλά επίσης, βλέπουμε ότι το Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί μια κρατική τρομοκρατία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε- εάν υπάρξει συμφωνία ή όχι- είναι να συνεχίσουμε τη διατήρηση της πίεσης προς το Ιράν και να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει στην αποσταθεροποίηση μια σειρά από χώρες στην περιοχή».

Στην ερώτηση εάν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, ο Μπρέναν είπε: 

«Θα υπάρξει ένα τεράστιο κόστος σε συνέπειες και επιπτώσεις, εάν αποφασίσει το Ιράν να φύγει από τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στη διάθεσή τους για να αποτρέψουν στο Ιράν να δημιουργήσει πυρηνική βόμβα. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εάν αποφασίσουν να κατευθυνθούν σε αυτή την οδό, ξέρουν ότι θα το κάνουν με δική τους ευθύνη».

Το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο πλευρώ καθώς και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί επαίνεσαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά  την εβδομαδιαία διαπραγμάτευση που άρχισε στις 17 Μαρτίου στη Λωζάννη, ενώ ο Ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε τις επικρίσεις για τις δυτικές κυρώσεις.

Ο διευθυντής της CIA σημείωσε,  επίσης, ότι οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν τους εταίρους του Κόλπου ότι αποτελούν εγγυητές της ασφάλειας στην περιοχή για να αποτρέψουν μια πιθανή κλιμάκωση που θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr