Τουρκία: Συλλήψεις 24 αξιωματικών για το «παράλληλο κράτος»




Απρίλιος 6, 2015.

Εικοσιτέσσερις αξιωματικοί του στρατού κρατούνται  στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για το δίκτυο του ‘παράλληλου κράτους’, μέλη του κινήματος του θρησκευτικού ηγέτη Fethullah Gülen, γνωστό ως «κίνημα Γκιουλενιστών»- Gülenist .


Οι συλληφθέντες κατηγορούνται  ότι χρησιμοποιώντας μία έρευνα ως πρόσχημα κατασκόπευαν και ενοχοποιούσαν πολιτικούς.

Τρία, επιπλέον, μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τέθηκαν υπό κράτηση ως μέρος  έρευνας, για το συνεχιζόμενο «παράλληλο κράτος», σε σχέση με μια άλλη έρευνα για την λεγόμενη «Σελάμ Τεβχίντ»- ισλαμική οργάνωση, όπως είπε ο  Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης.

Οι κρατήσεις αποφασίστηκαν τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά  τη σύλληψή των 24 μελών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι κρατούμενοι θα έρθουν στο Δικαστικό Μέγαρο μετά τη διαδικασία κράτησής τους, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει για 34 στρατιωτικούς, 27 εκ των οποίων έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή για την κράτησή τους την Κυριακή, κατηγορώντας τους για διάφορες κατηγορίες υποκλοπών, κατασκοπείας, παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, πλατογράφηση επίσημων εγγράφων και προσχώρηση σε τρομοκρατική οργάνωση καθώς και με την επιβάρυνση για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή παραμέληση των καθηκόντων τους.

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι ως πρόσχημα στους ‘Γκιουλενιστές’ τέθηκε μια  προηγούμενη έρευνα για την οργάνωση «Σελάμ Τεβχίντ»- [Selam-Tevhid], προκειμένου να υποκλέπτουν  τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανώτερων κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, του επικεφαλής της MIT, υπουργών και δημοσιογράφων.

Έντεκα αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη, Yurt Atayun,  συνελήφθησαν κατά την πρώτη πράξη εναντίον του «παράλληλου κράτους» το οποίο φέρεται να ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου του 2014.

Τον Φεβρουάριο του 2015, η δίωξη επεκτάθηκε και διετάχθη η κράτηση 29 αξιωματικών της αστυνομίας, 17 από τους οποίους κρίθηκαν ένοχοι για το σχηματισμό, τη διαχείριση ή την προσχώρηση τους σε τρομοκρατική οργάνωση και με πολιτικούς ή στρατιωτικούς κατασκόπους προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή αμελούσαν σκόπιμα τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το «παράλληλο κράτος» ή «παράλληλη δομή», αναφέρεται σε  μια υποτιθέμενη ομάδα Τούρκων γραφειοκρατών και ανώτερων αξιωματικών ενσωματωμένων σε ιδρύματα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού σώματος και της αστυνομίας, οι οποίοι υποτίθετο ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr