Τουρκία: Πρώην στρατηγός ‘βλέπει’ ρόλο της CIA στην υπόθεση «Balyoz»




Απρίλιος 6, 2015.

 Ο απόστρατος στρατηγός Bilgin Balanlı, ο οποίος ήταν μεταξύ των 236 υπόπτων που αθωώθηκαν στην υπόθεση «Balyoz» [ ‘Βαριοπούλα’] που είχε ως στόχο να κινητοποιήσει τις κεμαλικές δυνάμεις εντός του τουρκικού στρατού, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Χουριέτ’, σήμερα,  ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, CIA,  ενδέχεται να είχε βάλει το δάκτυλό της στην περίπτωση πραξικοπήματος στη χώρα.


Η CIA ή το αμερικανικό «βαθύ κράτος» ενδέχεται να είχε εμπλακεί στην υπόθεση «Balyoz», υπενθυμίζοντας τη μαρτυρία ενός υπόπτου, ο οποίος είπε το 2010, ο ίδιος και ένα πρώην βουλευτής είχαν πάρει ένα τσουβάλι γεμάτο με έγγραφα το 2007 για να χρησιμοποιηθούν στην υπόθεση του πραξικοπήματος ‘ Βαριοπούλα’, από έναν  Αμερικανό Γερουσιαστή και από έναν απόστρατο Τούρκο ταγματάρχη στην Κωνσταντινούπολη και θα τα πήγαιναν στην Άγκυρα, όπως δήλωσε ο Μπαλανλί.

Ο απόστρατος στρατηγός  είπε ότι τα στρατιωτικά έγγραφα, τα οποία είχαν γίνει  αποδεικτικά στοιχεία στην έρευνα, περιείχαν όρους του τουρκικού στρατού που όμως δεν χρησιμοποιούνται, αλλά βρίσκονται εν χρήσει στον αμερικανικό στρατό.

«Για παράδειγμα, εμείς δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη «ωκεανό» όταν μιλάμε για τις θάλασσές μας. Ο όρος «ωκεανός»- «okyanus» χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένα μέρη του σχεδίου του πραξικοπήματος «βαριοπούλα». Νομίζω ότι θα μπορούσε να είχε μεταφρασθεί από ένα αμερικανικό σχέδιο», δήλωσε ο Μπαλανλί.

Ο Bilgin Balanlı ήταν ο μόνος αξιωματικός τεσσάρων αστέρων εν ενεργώ υπηρεσία και ήταν ύποπτος στην υπόθεση του πραξικοπήματος, ενώ ήταν στη σειρά να διορισθεί επικεφαλής προσωπικού της Αεροπορίας- πτέραρχος- τον Αύγουστο του 2011, εάν δεν είχε συλληφθεί και σταλεί στη φυλακή δύο μήνες πριν. Πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή και αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

Ο Balanlı είπε ακόμη αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι έχουν εξαπατηθεί για την υπόθεση, πίστευαν, εντούτοις,  ότι θα μπορούσαν να έχουν πολιτικό όφελος από την υπόθεση αυτή.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr