Ο νέος φόρος της Ελλάδας θα έβλαπτε τη Βουλγαρία κατά €800 εκατομμύρια




Απρίλιος 8, 2015.

Σόφια.

Στην απόφαση της Ελλάδας να επιβάλει φόρο 26% σε προϊόντα από χώρες  χαμηλής φορολόγησης, όπως η Βουλγαρία,  η βουλγαρική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε διπλωματικές ενέργειες με κοινές προσπάθειες της Εθνοσυνέλευσης και του υπουργικού συμβουλίου.


Για το θέμα  συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας και μέλη  της Επιτροπής σχετικά με τον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση, όπως σημειώνει το Νοβίνιτε.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής η Μέντα Στογιάνοβα, εξήγησε ότι στο τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει έναν νόμο σχετικά με τα μέτρα για την οικονομική αποκατάσταση, τροποποιώντας τον κώδικά του φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και όλων των συναλλαγών μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων σε χώρες με ειδικό φορολογικό καθεστώς, που θα υπόκεινται, πλέον σε φόρο 26% .

Η Στογιάνοβα δήλωσε ότι ο κατάλογος των χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, μαζί με την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι είναι μέλη της ΕΕ, όπως και η Ελλάδα.

Τόνισε ότι αυτές οι αλλαγές είναι εξαιρετικά δυσμενείς και αποτελούν  απειλή για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρέπει γρήγορα να προβούμε σε διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους μας, να αποσαφηνίσουμε τις  θέσεις μας, να προτείνουμε ένα σχέδιο,  και δεν είναι μόνο για τον συγκεκριμένο νόμο, καθώς και άλλα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την έναρξη των διαπραγματεύσεων» παρότρυνε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Μεγκλένα Κούνεβα.

«Η ευρωπαϊκή επιτροπή θα είναι στο πλευρό μας σε αυτήν την περίπτωση», εξέφρασε την αισιοδοξία της η Στογιάνοβα.

«Παραβιάζεται η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, του χρήματος και των κεφαλαίων. Η οικονομία μας θα χάσει μια σοβαρή πηγή. Ο κύκλος των εργασιών των εμπορευμάτων κατά το τελευταίο έτος ανήλθε  στα 2,8 δις ευρώ και 26% φόρος σημαίνει € 800 εκατομμύρια λιγότερα», όπως υπολόγισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Κίριλ Ανανίεφ.

Τα κόμματα «Ατάκα» και «πατριωτικό Μέτωπο» από την πλευρά τους, συμμερίστηκαν την άποψη ότι κατά την διπλωματική λύση στο πρόβλημα πρέπει να εμπλακεί προσωπικά ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και εάν είναι απαραίτητο θα πρέπει να πάει στην Αθήνα και να ζητήσει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr