Το Τουρκμενιστάν ζητά εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας -για Ευρώπη




Απρίλιος 8, 2015.

Το Τουρκμενιστάν βρίσκεται σε συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, σχετικά με ένα εξαγωγικό έργο του φυσικού αερίου της χώρας.


Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Gurbanguly Berdimuhamedov, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Νικολάε Τιμόφτι, που βρίσκεται  στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, για επίσημη επίσκεψη, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Τουρκμενιστάν πωλεί φυσικό αέριο στη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα, και τώρα εργάζεται για να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές του φυσικού αερίου, αφού η πώληση στην Ευρώπη, έχει υψηλότερη τιμή πώλησης.

Το τουρκμενιστάν είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στην αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας. 

 Προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, η βέλτιστη διαδρομή είναι αγωγός φυσικού αερίου 300 χιλιομέτρων κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας μέχρι την ακτή του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει  την κατάλληλη υποδομή για την επανεξαγωγή του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία και περαιτέρω στην Ευρώπη.

Στα τέλη Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, να διαπραγματευθούν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του «Turkmengaz» με την κατασκευή του αγωγού στα παράλια της Κασπίας. 

Μεταξύ των ενδιαφερομένων εταιρειών είναι: BP, Statoil, Total κ. ά.  που έχουν αναπτύξει επιχειρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν καθώς και η RWE και η Eni που έχει συνάψει, ήδη, συμφωνία με το Τουρκμενιστάν για εξερεύνηση στον εθνικό τομέα της Κασπίας Θάλασσας με την προοπτική της αγοράς φυσικού αερίου.

Αγωγός του φυσικού αερίου της Κασπίας (transKaspian- Транскаспийский) θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του έργου TANAP, που τον ξεκίνησαν οι Άγκυρα και το Μπακού.

Το Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την ετοιμότητά του να παρέχει έδαφος, ευκαιρίες διαμετακόμισης και την υποδομή του, για την υλοποίηση του έργου της Κασπίας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr