Τουρκία: Συνελήφθη δικηγόρος που αποκάλεσε ‘φασίστα’ τον Ερντογάν




Σε 236 άτομα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προσβολή του Τούρκου προέδρου από τον περασμένο Αύγουστο- στη φωτό ο δικηγόρος Umut Kılıç



Απρίλιος 22, 2015.

Δικηγόρος από την επαρχία Αφιόν Καραχισάρ συνελήφθη διότι αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ‘Φασίστα’, κατά τη διάρκεια συνέντευξης  του ως υποψήφιος δικαστής.


«Γιατί σπαταλάτε το χρόνο σας», ρώτησε ο δικηγόρος Ούμουτ Κιλίτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εργασίας για δικαστής στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δεν θα με προσλάβετε έτσι και αλλιώς, όλοι είστε φασιστόμουτρα του Ερντογάν», είπε ο νεαρός δικηγόρος.

Ο Κιλίτς (Umut Kılıç) δεν είχε γίνει δεκτός ως δικαστής στην πρώτη συνέντευξη του και τα υποτιθέμενα σχόλια του έγιναν κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνέντευξης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου.

Μετά τη συνέντευξη, οι δικαστές εξέδωσαν  ένταλμα σύλληψης και ο υποψήφιος δικαστής συνελήφθη από την αστυνομία και κλείστηκε προσωρινά στις φυλακές Sincan.

Ο δικηγόρος του συλληφθέντος είπε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πόρταλ του ‘Oda TV’ ότι ο πελάτης ήταν θυμωμένος που δεν έγινε αποδεκτός κατά την πρώτη συνέντευξη του από είχε λάβει βαθμολογία 85 πόντους, ενώ πολλοί άλλοι με χαμηλότερη βαθμολογία προσλήφθηκαν.

Ο τουρκικός δικηγορικός σύλλογος  μέσω του προέδρου του, Μετίν Φεϊζίογλου, επέκρινε τη σύλληψη του νέου δικηγόρου και είπε ότι θα καταφύγει ο σύλλογος σε κάθε νομική προσφυγή για την ακύρωση της πράξης αυτής. 

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα φθάσει σε διεθνείς επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι  τα μέσα Μαρτίου, απαγγέλθηκαν  236 κατηγορίες για προσβολές προς τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν από τότε που εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014.  Σε 105 περιπτώσεις από αυτές ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν  σε ποικιλία ανθρώπων: δημοσιογράφους, μαθητές γυμνασίου, σκιτσογράφους, μοντέλα και αστέρια πόπ μουσικής, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr